Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-05 07:30:00

Demeter Szilárd elmondta, mit gondol Orbán Viktor a könnyűzenéről

A legtöbb ember szereti a könnyűzenét, ami nem csak szórakozás, de eszköz és ha nagyban csinálják, óriási üzlet is. A kormány most úgy döntött, a könnyűzenét meg kell újítani, sőt: társadalmiasítani kell. Heti Napló riportja.

A 2020-ban a meglehetősen szerencsétlen szóhasználattal körbeírt feladatkörrel bízta meg Kásler Miklós Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatóját és a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért felelős miniszteri biztost bízta meg Kásler Miklós miniszter.

A Válasz Online a héten nyilvánosságra hozta a könnyűzene megújításáról szóló teljes stratégia tervét. Ebben pedig rengeteg ígéretes elem van a vidéki művelődési házak fejlesztésétől a könnyű zene oktatásán keresztül egy új könnyűzenei rádióig.

A legproblémásabb elem, a támogatások odaítélése, hiszen mi garantálja, hogy nem arcra és politikai állásfoglalásra, vagy éppen némaságra fogják majd osztani a pénzt? A saját magra a megveszekedett orbánista jelzőt aggató biztos főigazgatót az Petőfi Irodalmi Múzeumban kereste fel a Heti Napló, mesélje el, miért nem ő lesz a következő Erdős Péter.

“Nem én fogom a magyar könnyűzenei szcénát Erdős Péterként igazgatni, nem is érdekel ilyen szempontból, nekem a zene az hobbi. Sanzonbizottságot, meg nem tudom miket vártak el, nemzeti keresztény rockot. Nem tudom miket olvastam még össze mindenféle ZS-kategóriás celebnek a megelőlegezett bizalmával”

- mondta a Heti Naplónak Demeter Szilárd.

Hozzátette, hogy ha egy zenész, vagy egy zenekar hangosan kinyilvánítja a véleményét aktuálpolitikai kérdésekben, azzal legfeljebb a közönségüket üldözik el.

“Arról dalolnak a nagytiszteletű zenészek, amiről akarnak. Hogy ha belecsúsznak egy ilyen harcosabb aktuálpolitikai történetbe, azt úgyis ők szenvedik meg, hiszen az már propaganada. Megosztják a közönségüket. Lehet ezt csinálni, ezt csinálták a kommunista diktatúrában, agitpropnak hívták, amikor kellett írni ilyen dalokat. -- Vagy punknak. Az más, az nem az aktuálpolitikai iszapbírkózásban vett részt, az a rezsim ellen harcolt. Kell ez a szabadságérzet ahhoz, hogy az ember minőségi zenét tudjon csinálni. Ha ő ezt ebben találja meg, hogy a lemezborítóján az O1G szerepel, az nekem propaganda, az neki lesz rossz”- fogalmaz a miniszteri biztos, aki tervei szerint egyébként nem zeneértő emberek fognak dönteni támogatások odaítéléséről.

Ennek részleteiről így vallott: “Hogy ki fogja vezetni, arra van pár javaslatom, tippem. Az biztos, hogy nem lesz zenész, mert ez a másik, amit szeretnék érvényesíteni. A zenei szcénát zenész kezére bízni nem lehet. Óhatatlanul valamelyik érdekkörnek, hát ugye foglya...Én szélesítem a nyomtávot. Kifejezetten ez volt a deklaráció a kortárs irodalomban is, hogy ne a haveroknak osztogassuk a zsét, mert akkor semmivel sem vagyunk jobbak, mint azok, akik eddig a saját haveri körüknek osztogatta a pénzt.”

A társadalmasítás szerinte nem rossz szóhasználat, könnyen megmagyarázható:

“A társadalmasítás, az ilyen picit ilyen romantikus elmélet, hogy visszavinni az adófizetőknek, vagy a magyaroknak a könnyűzenét. Társadalmasítás alapján én arra gondoltam, hogy egyrészt oktatást, képzést vinni, másrészt infrastruktúrát építeni, harmadrészt a magyar könnyűzenében elképesztő sok tehetség van, aki nem látszik.”

Arra a kérdésre, hogy Demeter Szilárd tudja-e, Orbán Viktor mit gondol a könnyűzenéről, elmondta, hogy “Orbán Viktort mindenféleképpen érdekli - öt gyereke van, ha akart, ha nem, beleszaladt ebbe a kultúrába. Igazából a miniszterelnök úrnak mindig az a kormányfői megrendelése, hogy ha valaki beleáll egy szcénába, nem tudom képzőművészeti, szépművészeti múzeum igazgatója lesz, akkor azt gondolja végig, hogy itt mit tud az adott szcénán belül csinálni, hogyan tudja a folyamatokat alakítani. Hogyan tudja azt úgy felhozni, hogy a nemzet hasznára váljék. A könnyűzene ilyen szempontból gazdátlan volt eddig.”

A teljes programra 25 milliárd forintot tervez a stratégia, de ezt még jóvá kell hagynia a kormánynak is, addig csak javaslat. De mit gondolnak erről a zenészek? A karantén talán a könnyűzenei pályát gyalulta legjobban a földbe. Pár héttel ezelőtt éppen arról forgattam, hogy sok zenész inkább ideiglenesen más szakmába vágott, hogy egyáltalán túléljen.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink