Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-02 11:51:00

Lezárult az ellenőrzés: itt a számvevőszék közleménye a Jobbik pártalapítványáról

A Jobbik Magyarországért Mozgalom pártalapítványa kialakította a szabályszerű gazdálkodás feltételeit, 2017-2018-ban könyvvezetése és gazdálkodása során betartotta a jogszabályi előírásokat - közölte az Állami Számvevőszék.

A közlemény szerint lezárult a 2011-ben alapított Jobbik Magyarországért Alapítvány ellenőrzése. A szervezet célja "a politikai kultúra fejlesztése a magyar nemzettudat, a nemzeti elkötelezettség és a keresztény identitás jegyében". Legfőbb döntéshozó és kezelő szerve az elnökkel és három taggal működő kuratórium volt.

A pártalapítvány 2017-ben 266,2 millió, 2018-ban 270,2 millió forint költségvetési támogatásból gazdálkodott, az ellenőrzött években vállalkozási tevékenységet nem folytatott - ismertette az számvevőszék. Hozzátették: az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy az alapítvány kialakította a szabályszerű gazdálkodás feltételeit. Az alapító okirata és a gazdálkodással összefüggő szabályzatai összhangban voltak a jogszabályi előírásokkal, ez megteremtette a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodás alapjait.

2017-2018-ban - folytatta az ÁSZ - szabályszerű volt a kapott költségvetési támogatások számviteli nyilvántartása, elszámolása, valamint a pártalapítvány által nyújtott támogatások és a ráfordítások elszámolása is. A pártalapítvány 2017-2018-ban a jogszabályi előírások szerint elkészítette a tevékenységéről szóló éves jelentéseket és az éves számviteli beszámolóit, eleget tett a beszámolók letétbe helyezési kötelezettségének, továbbá közzétette a 2017-2018. évi éves jelentéseit - írták.

Felidézték, a 2015-2016. évi gazdálkodás ellenőrzéséről szóló, 2018. július 30-án nyilvánosságra hozott számvevőszéki jelentésben az ÁSZ megállapította: a pártalapítvány a könyvvezetés és gazdálkodás során 2016-ban nem tartotta be a jogszabályi előírásokat és a támogatások elszámolása területén további intézkedések szükségesek. A megállapítások alapján az ÁSZ két javaslatot fogalmazott meg. A pártalapítvány az intézkedési tervét elkészítette, az abban foglalt intézkedéseket végrehajtotta, ennek eredményeként 2018-ban javult a szabályozottsága, továbbá az elszámolt ráfordítások bizonylati alátámasztottsága - közölték. Az ellenőrzés megállapításai alapján az ÁSZ a pártalapítvány kuratóriumi elnöke részére javaslatot nem is fogalmazott meg.

Ajánlom

További belföldi híreink