Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-02 16:12:00

Karácsony Gergely szerint Budapest óriási bajban van, és segítséget kér

A főpolgármester a pénteki költségvetési végszavazás előtt nyílt levélben kérte a képviselőket, hogy gondolják át a voksukat. Hosszan részletezte, hogy áll anyagilag Budapest.

 

Európa szinte minden kormánya, de a világban az Egyesült Államoktól Ausztráliáig mindenhol állami támogatást kaptak a települések a járványügyi védekezéshez és a gazdasági válság kezeléséhez. A magyar kormány alighanem az egyetlen, amely az önkormányzatokat támogatás helyett megsarcolja. 

[...]

A város jelenleg 150 milliárd forintot tart államkötvényben. Vagyis ezt a pénzt az állam használja, például a költségvetés hiányának finanszírozására. Ezzel az összeggel szemben 114 milliárd forintos adósságállomány áll, amelyet az új városvezetés az elődjétől örökölt. Szintén az örökség része több mint 240 milliárd forintnyi lekötött fejlesztés. Mondhatjuk tehát, hogy minden megtakarított forintra mintegy 2 forint kötelezettség jut. A kötelezettségeink sorába tartozik még három millió négyzetméternyi, felújításra szoruló útfelület, több száz kilométer hosszú, rossz állapotú vízvezeték, és például a köztisztasági feladatok ellátása úgy, hogy a fővárosi köztisztasági vállalat az elmúlt hónapokban nem kapta vissza hiánytalanul a pénzt a budapestiek által befizetett szemétdíjat kezelő állami Kukaholdingtól – a példák még hosszan sorolhatók. Azok a kormányzati kijelentések tehát, amelyek a városvezetést az államkötvényben tartott pénz felhasználására ösztönöznék, rövidlátók, szakmaiatlanok, vagyis súlyosan felelőtlenek, a város következő évekre vonatkozó működőképességét veszélyeztetnék. Ezeket a kijelentéseket soroljuk a politikai lózung kategóriájába, amellyel szemben a városvezetés felelős, Budapest jövőjét szem előtt tartó gazdálkodása áll" – írta többek között a posztjában. 

Ma nyílt levelet írtam a pénteki költségvetési végszavazás előtt a budapesti választókörzetekben megválasztott...

Közzétette: Karácsony Gergely – 2020. július 2., csütörtök

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink