Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-02 15:44:00

Elutasították Müller Cecília és a kórházigazgató meghallgatását a Pesti úti idősotthon ügyében

A HírTV tudta meg először, hogy nyomozást rendeltek el a Pesti úti idősotthon ügyében. Az intézményben 300 koronavírus fertőzöttet regisztráltak, és 52 bizonyított haláleset történt. Futó Barnabás, az otthon károsultjainak jogi képviselője volt az ATV Start vendége, aki szerint a nyomozás elrendelése azt jelenti, a hatóság alapos gyanút feltételez az ügyben.

Az ügyvéd jelenleg egy áldozat hozzátartozóját, az első elhunyt fiát képviseli, de mint mondta, több sértett is megkereste, hogy felkérje jogi segítőnek a tanúvallomás megtételéhez.

Futó Barnabás hangsúlyozta, ügyfelét nem a kártérítés érdekli. A férfi azt szeretné megtudni, édesanyjának miért kellett meghalnia, kinek a „büntetőtörvénykönyv szerinti felróható magatartása hozható összefüggésbe a halálesetekkel: ki nem látta el, vagy ki látta el rosszul a feladatát".

Az ügyvéd szerint ugyanis az szinte biztosan tudható, hogy a halálesetekért valaki felelősségre vonható. Mint elmondta, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház – ahova a legrosszabb állapotban lévő fertőzötteket szállították – igazgató-főorvosa is hangsúlyozta: a halálesetek azért történtek, mert túlságosan lecsökkentették az ellátó személyzet létszámát, így nem tudták megfelelően ellátni a betegeket. Müller Cecília, tisztifőorvos – aki maga is meglátogatta az otthont – szerint egy teljes hétig „egy darab orvos" sem volt jelen az otthonban, holott – elmondása szerint – az otthonnak a szerződés szerint biztosítania kellett volna az orvosi ellátást- fogalmazott Futó Barnabás. Ha nem is 24 órás jelenléttel, de bármikor elérhetőnek kellett volna lennie – magyarázta. Ráadásul olyan magas a halálesetek száma a többi otthonhoz képest, hogy az ügyvéd elmondása szerint mindent figyelembe véve mindez elkerülhető lett volna, ha szabályszerűen járnak el az otthonban.

Futó Barnabás ezért is kérelmezte mind az országos tisztifőorvos, mind a kórházigazgató meghallgatását, de mint az most kiderült, ezt a nyomozóiroda elutasította. Az ügyvéd elmondása szerint a döntést azzal indokolták, a meghallgatást nem tartják időszerűnek, és véleményük szerint nem is vinné előre a nyomozást. Kérdésre válaszolva elmondta: az indoklás első fele nyitva hagyja a kaput egy később meghallgatás lehetőségének, de véleménye szerint a második rész – az elsőnek ellentmondva – előre megjósolja, „prejudikálja", annak feleslegességét.

Az ügyvéd hangsúlyozta, a döntés számára teljesen érthetetlen, ezért fellebbeznek, mivel meggyőződése, hogy a két személy, nemcsak szakmai véleménye, de közvetlen tapasztalata és elfogulatlansága igenis nagy jelentőséggel bírhat az ügy kapcsán, meghallgatásuk elkerülhetetlen.

Így viszont, meghallgatás és szakvélemény hiányában Futó Barnabás elmondása szerint, nem valószínű, hogy meglesz a gyanúsítás augusztusra.

Futó Barnabás megjegyezte továbbá: a Nemzeti Nyomozó Iroda halált okozó foglalkoztatás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indította az eljárást, de szerinte más bűncselekmény is felmerülhetett.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink