Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-01 21:21:00

Orbán Balázs: a magyar kormány minden támogatást megad az önkormányzatoknak

A főpolgármester az önkormányzatok ellehetetlenítéséről, a Miniszterelnökség államtitkára az önkormányzatok támogatásáról beszélt a köztisztviselők és kormánytisztviselők napján.

Köztisztviselők és kormánytisztviselők napja

 

Zárva volt ma a Polgármesteri Hivatal a XIII. kerületben, és XV. kerületi városházán sem lehetett hivatalos ügyeket intézni. Július 1-je 1997 óta a köztisztviselők és kormánytisztviselők napja, ezért sok helyen ma nem volt ügyfélfogadás.

A köztisztviselők és kormánytisztviselők napja immár 23 éve ünnep. Karácsony Gergely szerint ez a nap azokról szól, akik működtetik az állami rendszer egy jelentős részét. A főpolgármester szerint viszont a kormány a válságkezelés során inkább a nagyokat és gazdagokat támogatta. Karácsony Gergely kitért arra is, hogy Budapest képzési programban állapodott meg a szakszervezetekkel, bővítették az álláskereső irodát, kedvezményeket biztosítottak a fővárossal és annak cégeivel szerződésben álló vállalkozások számára, és 10 ezer budapesti gyereknek nyújtanak fejenként 10 ezer forint segítséget nyári táboroztatáshoz. A főpolgármester szerint ezt az emberközpontú okos és érzékeny válságkezelést is ellehetetlenítené az önkormányzatokat „megsarcoló, a Budapest-adót bevezető költségvetés”. „Van még néhány nap arra, hogy ezt mások is belássák” – tette hozzá.

Orbán Balázs, államtitkár viszont azt mondta, hogy a kormány partnerként tekint az önkormányzatokra, minden támogatást megad nekik. Mint mondta: a jövő évi költségvetésben 16%-kal több, összesen 857 milliárd forint támogatás jár az önkormányzati szektornak.

 „Ezzel is azt szeretnénk kifejezni, hogy számítunk az önkormányzatok munkájára. Számítunk arra, hogy ugyanúgy partnerek lesznek a járvány elleni védekezés második és harmadik szakaszában is” – fogalmazott. Orbán megjegyezte: több, mint egymillió ember munkahelyének fenntartását tudják segíteni a GDP 18-20%-át elérő kormányzati munkahelyvédelmi programmal. Közölte: Magyarország csak összefogással tudja sikerrel kezelni a járvány további hatásait.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke is az együttműködés fontosságáról beszélt az ünnepségen. Ennek jegyében küldték el a kormánynak javaslataikat. Boros Péterné elmondása szerint a követeléseik az önkormányzatok finanszírozási nehézségeinek megoldását, és az önkormányzati dolgozók foglalkoztatási biztonságának garantálását tartalmazzák. Hozzátette, szorgalmazni fogja, hogy a közigazgatás napja újra munkaszüneti nappá válhasson a szektorban dolgozó mintegy 100 ezer ember számára.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink