Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-02 06:04:00

Mérő Vera: az áldozatsegítő központ ügyfelei 90 százalékban vagyon elleni bűncselekmény áldozatai

A kormány az áldozatsegítő központi hálózat fejlesztésével öt éven belül minden megyében könnyen elérhetővé kivánja tenni ezeket a szolgáltatásokat – jelentette ki Varga Judit igazságügyminiszter a pécsi központ ünnepélyes átadásán. Mérő Vera viszont úgy véli, ez nem jelent valódi segítséget a családon belüli erőszak áldozatai a számára.

Mérő Vera, a Nem tehetsz róla, de tehetsz ellene nevű közösség alapítója az ATV Start műsorában beszélt arról, hogy ő már nem tudja követni, hogy mi is történik pontosan áldozatsegítés címén. Amennyire ő tudja, Pécsett eddig is volt áldozatsegítő központ, csupán egy átköltözésről van most szó. Ráadásul ugyanazokkal a szolgáltatásokkal működik tovább, ebben sincsen változás.

Mérő arról is beszélt, hogy az áldozatsegítő központ nem egy specifikus intézmény, hanem egy igazságügyi szolgáltatás, amely mindenféle bűncselekmény áldozatának nyújt segítséget. Az ügyfelek között 90 százalékban vagyon elleni bűncselekmények áldozatai vannak  ezért sem érti, hogy pontosan mit szeretne ezzel Varga Judit.

Áldozatsegítő központokat hoz létre a kormány

 

Most létrehoztak egy új oldalt, a vansegitseg.hu-t, amit Mérő Vera is örömmel fogad, de ezeknek a szolgálatásoknak az igénybevételének feltétele, hogy legyen már egy folyamatban lévő rendőrségi ügy.

Az áldozatsegítő központok nem specifikus helyek, akik csak azt tudják csinálni, hogy az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálathoz (OKIT) irányítják őket.

A probléma az, hogy kríziskezelő ambulanciából csupán hét van az országban, Budapesten egy, ezt részben az Ökomenikus Szeretetszolgálat tartja fenn, ami jól is működik.

Mérő Vera elmondta, hogy az áldozatsegítő központ egy már eddig is létező szolgáltatáscsokor. Nem érti, hogy miért nem beszélnek még mindig a megelőzésről, amelynek területén például uniós keretek között nagyon nagy előrelépések történtek. Például az OKIT elkezdett egy programot 2019 őszén, amelynek keretében háromezer potenciális jelzőrendszerként szolgálható szakembert képeztek ki, nagyon jó szakmai anyag alapján. Ezen az EMMI dolgozik, a nyár végén újra is indul.

Mérő azt mondja, hogy az OKIT egy nagyon jó intézmény, problémája viszont az, hogy jellemzően a középosztályt éri csak el.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink