Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-02 06:10:00

Még nem kellett volna, több fővárosi kerületben mégis szedtek parkolási díjat

Ma még nem kellett fizetni a parkolásért az országban, de Híradónk több budapesti kerületben is azt tapasztalta, hogy az automaták már a szerdai napra is adtak jegyet. Az V. és a XII. kerületben már elsejétől pénzt szedtek a parkolásért, Óbudán, Zuglóban, Újbudán és a XIII. kerületben viszont csak holnaptól kell fizetni. Ha valaki mobiltelefonnal parkolt, akkor csak holnap reggel indul el a parkolása.

Egyes kerületekben már pénzt szednek a parkolásért

 

Április 5-én jelentette be a miniszterelnök, hogy a járvány miatt már másnaptól ingyenes a parkolás az egész országban, az önkormányzatok nem szedhetnek ezért pénzt. Július elsején azonban nem volt egyértelmű kell-e fizetni a parkolásért, avagy sem. Az érvényben lévő rendelet szerint ugyanis, július elsejéig díjmentesen parkolhattunk, ami jelenthette a nap elejét és végét is. Volt olyan autós, aki stábunktól tudta meg, hogy még nem kell fizetnie. „Király, köszönöm szépen, nagyon köszönöm!” – hálálkodott.

Ám nemcsak az autósok, de a kerületek is eltérően alkalmazták a jogszabályt. Noha a Miniszterelnökség kedd este az index kérdésre azt írta: július elsején még egész nap ingyen lehet parkolni, több kerületben, így a fideszes vezetésű XII. és V. kerületben pénzt szedtek a parkolásért.

A telefonos parkolással nem volt gond, mert az csütörtök reggel 8 órától indította el a rendszer. Más volt a helyzet viszont, ha valaki a belvárosban nem telefonnal parkolt.

Az ATV Híradó stábja egy cetlit talált az egyik belvárosi autón, amin az állt, hogy elsején nem ellenőrzik a parkolást, azt viszont nem írták, hogy ezen a napon kell-e fizetni vagy sem.

Óbudán, a XIII. kerületben és Zuglóban csak csütörtöktől szednek pénzt a parkolásért. A zuglói MSZP-s polgármester szerint csak az utolsó pillanatban állították le a kerületi parkolóórákat, ugyanis ha mégis kellett volna parkolási díjat szedniük elsején, és nem teszik, akkor utólag hűtlen kezelés miatt felelhettek volna, hiszen nem szedték be azt a pénzt, amit be kellett volna.

Horváth Csaba szerint ez egy előre provokált csapdahelyzet volt, amit a Miniszterelnöki Hivatal a legutolsó pillanat után oldott fel. „Az, hogy hetekig ment a polémia erről, és a hivatalos szervek nem foglaltak egyértelműen álláspontot, az megér egy misét” – véleményezte a helyzetet.

Aki ma a zuglói parkolóautómatákba dobott pénzt, az csütörtök reggel 8 órától kapott parkolójegyet. Egy biztos: másodikától már az egész országban fizetni kell, ha pedig az önkormányzatok előbb kezdtek el pénzt szedni, az kimerítheti a jogalap nélküli gazdagodás fogalmát, így a díjat később visszakövetelhetik az autósok.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink