Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-02 05:10:00

Cukorral és étolajjal 3,5 milliárd adót csaltak, nemzetközi akciócsoport kapcsolta le őket

3,5 milliárd forint adót csalt el egy cukorral és étolajjal kereskedő szervezett bűnözői csoport. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nemzetközi akció során csapott le a bűnözőkre. A cég 2 magyar irányítóját letartóztatták.

Milliárdos kárt okozott a nemzetközi bűnszövetkezet

 

A cégláncolat hazai tagjai hatalmas mennyiségben importáltak cukrot és étolajat az Európai Unióból, amit magyarországi nagykereskedőknek adtak tovább. A nettó áron beszerzett termékeket minimális árréssel adták tovább, ezzel tisztességtelen piaci előnyt szerezve a versenytársakkal szemben. A megalapozott gyanú szerint 3,5 milliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek.

Kuperczkó Adrienn, a NAV szóvivője híradónknak elmondta: A Uropol és a Urojust segítségével sikerült lecsapni a bűnözőkre. „A Uropol egy nemzetközi koordinációs központot állított fel Pécsett, a Urojust pedig Hágából koordinálta az igazságügyi együttműködést” – magyarázta a szóvivő. Hozzátette: belföldi vonalon 22 helyen tartottak házkutatást a nyomozók, 8 gyanúsítottat hallgattak ki, illetve a két fő irányítót őrizetbe is vették.

A két cégvezetőt a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás miatt. Tettükért tíz év börtönbüntetést is kaphatnak, ami Lakatos Olivér, ügyvéd szerint 5-20 évig tartó szabadságvesztésre is módosulhat, amennyiben megállapítják a bűnszervezetet, mivel a büntetési tétel a kétszeresére emelkedik a bűnszervezetben történő elkövetés esetén.

A NAV szerint az akció célja az volt, hogy ágazati piactisztítás mellett védelmet nyújtsanak a szektor tisztességes gazdasági szereplőinek és a jóhiszemű vásárlóknak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink