Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-01 06:45:00

Ungár Péter vitára hívta Kásler Miklóst a szociális dolgozók bérkiegészítéséről

Szeretné ugyan, de differenciálni kellett. Ezzel magyarázta Kásler Miklós azt, hogy miért maradt ki a komplett szociális ágazat az 500 ezer forintos egészségügyi prémiumból. Az LMP-s Ungár Péter vitára hívta a témában az emberi erőforrások miniszterét. Híradónk Rétvári Bencét is megkérdezte, de a prémiummal kapcsolatos kérdésünkre nem kaptunk választ.

Hiába az emberfeletti helytállás, a szociális dolgozók nem részesülnek a bruttó félmillió forintos COVID prémiumból. Az ágazatban dolgozók munkáját Kásler Miklós is elismerte, de a miniszter szerint valahol meg kellett húzni a határt.

"A kiegészítő jövedelmek esetében bizonyos differenciálásra szükség volt, hiszen bármennyire szeretné a kormány és személy szerint én is, hogy mindenkinek a jövedelmét emeljük meg, ez csak a gazdasági lehetőségek határáig tudjuk megtenni" - mondta Kásler Miklós.

Az ellenzéki pártok bérkiegészítést sürgetnek. Ennek kapcsán az LMP petíciót indított, amit eddig 27 ezren írtak alá. Ungár Péter most vitára invitálta az emberi erőforrások miniszterét.

"Ezért, hogy legyen lehetősége érveit egy kultrurált vita keretein belül ütköztetni, arra kérném Kásléer miniszter urat, hogy a választott televízióban, lehet az a Hír TV is akár, álljon ki velem vitára azzal kapcsolatban, hogy miért nem kapnak a szociális dolgozók egyszeri bérkiegészítést"

- mondta híradónknak Ungár Péter.

A 80-90 ezer embert foglalkoztató szociális szféra mintegy 300-400 ezer ember ellátásáért felel. Kásler Miklós szerint a szociális átlagbér 115 százalékkal nőtt 2010-hez képest. A bértábla azonban sárga színnel jelöli azokat a kategóriákat, ahol a fizetést ki kell egészíteni, hogy legalább a minimálbért elérje.

Az ágazati szakszervezet vezetője azt mondta: kollégái dühösek és elkeseredettek. Köves Ferenc szerint a korábbi bértárgyalások sem hoztak eredményt. A prémiummal kapcsolatban pedig kijelentette: a szociális dolgozók sem végeztek könnyebb munkát, mint az egészségügyisek.

"A szociális ágazatban dolgozók pont ugyanilyen munkát végeztek, pont ugyanolyan körülmények között, ne adj isten rosszabb körülmények között, szóval nem a pénz hiányzik szerintem, teljesen egyértelmű, habem a szándák. A szociális áhgazat az soha nem volt prioritás. Sem ennél akormánynál, sem az elődeinál egyébként"

- magyarázta Köves.

Az ATV Híradó az éppen a minisztériumba érkező Rétvári Bence államtitkárt is megkérdezte, ő azonban nem válaszolt a prémiumra vonatkozó felvetésre. Csak annyit mondott: "a kormány egyrészről döntött arról, hogy 14%-os béremelést hajt végre, bármennyire is jöttek a gazdasági nehézségek a koronavírus-járvány miatt, és az ezt követő gazdasdági járvány miatt ezt továbbra is biztosítjuk".

Az EMMI korábban azt közölte: jelenleg is a kormány előtt van egy, az ágazati béremeléssel kapcsolatos javaslat.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink