Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-30 20:34:00

Rétvári Bence: Szinte automatikusan felszabadultak a kórházi ágyak, amikor berobbant a járvány

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, Magyarország jól kezelte a járványt, az ellenzék pedig nem mond igazat, amikor az állítja: sokan azért haltak meg, mert az ágyfelszabadítás miatt hazaküldték őket a kórházból.

Rétvári elmondta, hogy a járványhelyzet kezelésében nem csak az orvosok, szociális dolgozók, rendőrök és mentősök, de az állampolgárok is partnerek voltak. Szerinte az összefogásból „egyetlen kis rész” maradt csak ki: a magyar ellenzék.

Az államtitkár hangsúlyozta: akinek ápolásra volt szüksége, kórházban maradt azután is, hogy elrendelték az ágyak felszabadítását. Hozzátette: minden olyan esetet, amelyet a tisztiorvosnak vagy betegjogi képviselőknek jelentettek, kivizsgáltak – Rétvári szerint mindösszesen 20-30 bejelentés érkezett, nem pedig több száz vagy több ezer, amiről az ellenzéki politikusok beszéltek.

Rétvári itt utalt Korózs Lajos mentős videójára és több ellenzéki videóra is, amelyek beteg emberek haláláról szóltak. Ezekkel kapcsolatban azt mondta: ezek az esetek önmagukban tragikusak, ugyanakkor felelőtlenség ezeket összekötni a koronavírus miatt elrendelt intézkedésekkel, az államtitkár szerint ugyanis „nem volt ok-okozati összefüggés”.

A politikus szerint a kórházi ágyak egy része – nagyjából 34 százaléka – már az ágyfelszabadítások előtt is üres volt, így nem kellett annyi embert hazaküldeni, amennyiről az ellenzék beszél. Szerinte ugyanis a járvány miatt sokan maguk mondták le tervezett műtétjüket és egyéb, kórházi kezelést igénylő beavatkozásaikat, így pár hét alatt könnyedén ment fel 58 százalékra a szabad ágyak aránya.

A megrendelt lélegeztetőgépekkel kapcsolatban azt mondta: senki sem láthatta előre, hány gépre lesz szükség, a kormányzat arra törekedett, hogy minden esetleges betegnek jusson lélegeztetőgép. Fontos eredménynek nevezte azt, hogy „amikor egymást szorították ki a gyártók, és egymásra ígértek rá”, a kormányzatnak sikerült biztosítania a kapacitást.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink