Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-30 18:40:00

Gulyás 5 milliárdos útfelújítást jelentett be, mert szerinte Karácsonyék büntetik a jobboldali kerületeketc

A kormány 5 milliárdot biztosít a budapesti utak felújítására - jelentette be Gulyás Gergely, azt ígérve, hogy nem pártpolitikai alapon fognak dönteni. Mivel Karácsonyék “pártpolitikai” döntése miatt “nagyobb a hiátus” a jobboldali kerületeknél, “valamilyen mértékben” ezt szeretnék kiegyensúlyozni - mondta a miniszter.

5 milliárd forintos forrást biztosít a kormány budapesti utak felújítására a jövő évi költségvetésben - ezt Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be egy mai sajtótájékoztatón. A forrás biztosítását a jövő évi költségvetés módosító indítványai között fogadta el az Országgyűlés. Az elmúlt években is hasonló mértékű összeget adott a kormány erre a célra - mondta.

“Az utakat mindenki használja”

Korábban a fővárosi Fidesz-frakció kért pénzt a kormánytól ahhoz, hogy ne maradjon aszfaltozatlan út Budapesten - mondta Gulyás Gergely -, de szerinte a helyzet kétségkívül romlott, mert az új fővárosi vezetőség "egyértelműen politikai alapon" osztja az útfelújításra rendelkezésre álló mintegy 25 milliárd forintnyi támogatást.

"Ez az a terület, ahol a politikai hovatartozásnak elvileg nem lehetne jelentősége, hiszen az utakat mindenki használja”. Az 5 milliárd forintot jövőre jó célokra fogjuk felhasználni"

- jelentette ki.

A közelmúltban számtalan olyan döntés született, hogy a fideszes kerületi polgármesterek által tervezett, korábban a főváros által jóváhagyott döntéseket megváltoztatták, útfejlesztésektől "büntető jelleggel" vont el a forrást Budapest új vezetősége - jelentette ki a miniszter.

Nagyobb a hiátus a jobboldali kerületeknél

“Mi eddig sem politikai alapon osztottuk a pénzeket, ezt követően sem szeretnénk így tenni. Viszont most a hiátus sokkal nagyobb a jobboldali fővárosi kerületeknél” - mondta Gulyás Gergely.

Szatmáry Kristóf, a Budapesti Útépítési Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos a sajtótájékoztatón bemutatta “a szakmainak csúfolt fővárosi döntést” számokban, azt mondta: a Budapest területének egyharmadát jelentő XVI., XVII., XXI. és XXIII. kerületben az új városvezetés "nulla forintot határozott meg" a fővárosi utak felújítására. Szerinte a főváros lemondott 260 ezer budapestiről, akik itt élnek, ezzel a döntéssel.

Dunai Mónika a kerületi lakos Gy. Németh Erzsébet “bosszúját” sejti

Erről beszélt Dunai Mónika, a XVII. kerület, Rákosmente fideszes országgyűlési képviselője is, aki azt állította, hogy a fővárosi forrásmegvonás legnagyobb kárvallottja, “legérintettebbje” Rákosmente. Ez a “lenullázás” azért is érinti őket a leginkább, mert a kerületbek körülbelül az egyharmada földút. A kerületi önkormányzat önrésszel és állami segítséggel tudja a földutakat 5 év alatt leaszfaltozni. A kerület sportcsarnoka elé terveztek egy lámpás csomópontot, “de ezt is lenullázta Karácsony Gergely” - mondta a fideszes képviselő.

Dunai Mónika arról is beszélt, hogy Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes is a XVII. kerületben lakik, több választást is elveszített ott, és arra utalt, hogy szerinte a bosszújáról lehet szó. Dunai Mónika bízik abban, a bejelentett kormányzati forrásból megépülhet a Rákosliget és Rákoskeresztúr között korábban tervezett összekötő út.

Valamilyen mértékben kiegyensúlyozzák

Gulyás Gergely az ATV kérdésre azt mondta, az útfelújítási források elosztásáról nem politikai alapon fognak dönteni. A miniszter szerint a főváros döntésénél politikai logika érvényesül. Az ő logikájuk nem pártlogika, “Budapest egészét kell nézni” - mondta. De mivel most jóval több fejlesztési forrás esett a balliberális kerületekbe, ezért nagyobb a hiátus a jobboldali, kereszténydemokrata vezetésű kerületekben. Ezt valamilyen mértékben érdemes kiegyensúlyozni - mondta Gulyás Gergely, de hozzátette: nem arról van szó, hogy baloldali polgármester ne pályázhatna.

Ajánlom

További belföldi híreink