Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-30 12:57:00

Egy friss kutatás szerint a többség örül a katás szigorításnak

A kormány úgy látja, hogy a sok a visszaélés a kisadózók tételes adóján. Sokszor a bérfizetés adóterheinek megkerülésére használják, így szigorítanának rajta, hogy a költségvetési bizottság javaslata szerint jövőre a 197 milliárd forint helyett 237 milliárd érkezzen be ebből az adóból.

A napi.hu a Pulzus Kutató segítségével készített reprezentatív felmérést, hogy mit gondolnak a magyarok a változásról, miszerint kizárnák a visszaélés lehetőségét. Azt már korábban Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára is elmondta a Magyar Nemzetnek, hogy amennyiben bevezetik a kiegészítést, a következőkre lehet számítani: ha egy a katás vállalkozó és egyik üzleti partnere között az ügyletek értéke egy éven belül meghaladja a 3 millió forintot, akkor a 3 millió forint feletti rész után 40 százalékos adót kell leróni. Ez a cégeket terheli, így kerülhető el az úgynevezett bújtatott foglalkoztatás. 

A reprezentatív felmérésből kiderült, hogy a magyar lakosság 55 százaléka támogatja a szigorítást. Közülük 45 százalék azért támogatja, mert túl sokan visszaélnek a lehetőséggel, míg 10 százalék a most bejelentettnél is jelentősebb szigorítást hajtana végre.

A nemek között megoszlásból kiderül, hogy inkább a férfiak gondolják úgy, hogy a sok visszaélés miatt kellene szigorítani (52 százalék), illetve, hogy erősebb szigorítást kellene bevezetni (13 százalék). A nők esetében 40, illetve 8 százalék ez az arány – írja a lap. 

 
Ajánlom

További belföldi híreink