Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-30 12:42:00

Baj van: a gyerekorvosok 10 százaléka nem tér vissza a praxisába

Póta György úgy számol, hogy a gyerekorvosok legalább 10 százaléka nem tér vissza a praxisába, éppen ezért folyamatosan és egyre inkább jelentkezni fog ez a hiány. Ráadásul a praxisokban bekövetkezett hiány nem is egyenletesen oszlik szét az országban.

 

A háziorvosi praxisok száma nemhogy stagnálna, hanem drasztikusan csökkent az elmúlt időszakban. Póta György elmondta, hogy ezen belül is a házi gyerekorvosok helyzete a legrosszabb, hiszen az ő korfájuk a legelöregedettebb, 60 év felett van.

Póta György, Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke arról is beszélt, hogy amikor a koronavírus hatására a 65 év felettieket és a krónikus betegeket kivették a szolgálatból, az drasztikusan érintette a házi gyermekorvosokat. Az orvos az ATV Start című műsorában sokkoló adatot közölt: a gyerek háziorvosok 40 százalék esett ki 24 óra alatt a járvány hatására. A most működő házi gyerekorvosok száma 1400, ennek közel fele esett ki a járvány időszakában.

Póta elmondta azt is, hogy van olyan budapesti kerület, ahol 12 háziorvosból 4 maradt munkában.

Lettek volna olyan 65 évnél idősebbek, akik nem akarták abbahagyni a munkát, de nem lehetett a központi utasítással szembe menni. Viszont április végén, amikor már vissza lehetett jönni, sokan visszatértek a praxisukhoz közülük - meséli az orvos.

Póta szerint a megszűnt praxishoz tartozó szülők és betegek az úgynevezett tele-medicina eszközével tudtak segítséget kérni, hiszen telefonon azok a kollégák is rendelkezésre álltak, akik személyesen nem lehettek jelen. Póta elmondta, hogy elég sok esetet így is meg lehet oldani.

A gyermek háziorvos szerint a koronavírus okozta helyzet előnye az volt, hogy gyerekek számára is kiterjesztették az e-recept lehetőségét, így ez sem okozott gondot. Ezt minden szülő örömmel fogadott, jól be is vált.

Sokan nagyon idősen, 80 éves kor felett dolgoznak, ők valószínűleg már nem térnek vissza a praxisukba. Póta úgy számol, hogy a gyerekorvosok legalább 10 százaléka nem tér vissza, éppen ezért folyamatosan és egyre inkább jelentkezni fog ez a hiány a praxisokban, ráadásul ezek nem is egyenletesen oszlanak szét az országban.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink