Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-30 09:44:00

A történelemtanárok visszavágtak Rétvári Bence támadására

Az államtitkár megvédte az átdolgozott történelemkönyveket, de sokan nem értenek egyet a tanagyag tartalmával. A tanárok egy vitára hívták ki Rétvárit.

"Durva, politikai alapú, szakmai érveket nélkülöző, szemlélet- és ízlésbeli támadás érte több médium felületén az átdolgozott történelemtankönyveket nem sokkal megjelenésük után" – írta Rétvári Bence a hétfői bejegyézésében.

Erre reagált egy közleményben a Történelemtanárok Egylete:

"A nyilvánosságra hozott elemzésünkben kizárólag történész- és pedagógiai szakmai érveket fogalmaztunk meg.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy szakmai véleménynyilvánítást politikai alapú támadásnak minősítsenek.

Az államtitkár nem egyenlő mércével mér. Közleményében elemzésünk szakmaiságát elvitatva olvasható: „ A kritikák megalapozatlanságát jól jelzik, hogy ezen könyvekből még egyetlen tanár egyetlen órát sem tartott…”

Ugyanezen bejegyzése végén így dicséri az új könyveket: „ A frissen elkészült átdolgozott könyvek a fentebbiek értelmében kifejezetten korszerű, jól tanítható taneszközök.”

A TTE véleményét megfogalmazók gyakorló történelemtanárok és tankönyvszerzők, ezért – bár ezt furcsállja Rétvári úr – az új tankönyvekről annak tanítási tapasztalata előtt is érdemi véleményt tudnak formálni.

Az államtitkár kijelentette:„fölvetődik a kérdés, hogy mennyire lehet komolyan venni egy olyan bírálatot, melynek megalkotásában az állami tankönyvkiadás közvetlen kárvallottjai is közreműködnek”.

A szakmai szempontok szerint érvelő történelemtanárok véleménye mindenképp megfontolásra érdemes. A szakmai érvek ütköztetésére nyilvános vitára hívjuk ki a tankönyv készítőit."

Oktatás: Harminc éves módszertani visszalépés az új történelem tankönyvekben?

 

atv.hu/HVG

Ajánlom

További belföldi híreink