Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-29 14:05:00

Szakértő: bár 32 gyógyszerszármazékot találtak az ivóvízben, nyugodtan fogyaszthatjuk

Úgy tartják, hogy a magyar ivóvíz jó minőségű, ezzel szemben egy kutatás 32 gyógyszer maradványát találták meg a budapesti ivóvízben. Ezután joggal merül fel, vajon érdemes csapvizet fogyasztani?

Kondor Attila, a vizsgálat projektvezetője elmondta, hogy azt vizsgálták, hogy a Dunában illetve a parti szűrésű vizekben milyen gyógyszerszármazékok találhatóak. Kondor az ATV Start műsorában árnyalta a kapott eredmény képét, hiszen ezek a vizek nem jutnak el közvetlenül a fogyasztókhoz, még további szűréseken, tisztításokon esnek át.

A projektvezető elmondta, hogy a kutatás azt célozta, hogy megnézzék, miként változtak meg a világ gyógyszerfogyasztási szokásai  ebben egy erőteljes emelkedés figyelhető meg, mely az élővizekben élő több fajra is veszélyt jelenthetnek. "Ezek a gyógyszermaradványok az emberre nem, de a vízfelszíni élőlényekre veszélyt jelenthetnek"- válaszolta Kondor a kérdésre.

Azt mutatták ki a tanulmányban, hogy a parti szűrés annyira jelentős (95 százalékos), hogy bár számos (30-32) gyógyszerszármazékot találtak, ezek csak nagyon kis mennyiségben vannak jelen.

Kondor hangsúlyozta, hogy a csapvízben azok a maradványok, amiket ők a tanulmányban bemutattak, még tovább csökkennek, így ezeknek egészségügyi kozkázata nincsem.

Viszont vannak olyan gyógyszercsoportok, amelyek nagyobb mennyiségben veszélyt jelenthetnek, pláne ha nem változik a társadalom gyógyszerfogyasztási szokása, ezért fontos az állandó monitoring, hogy meg lehessen előzni valami nagyobb problémát.
Kondor elmondta, hogy hormonszármazékokat még a kezeletlen nyersvizekben sem lehet találni, majd megerősítette, hogy Budapesten kiemelkedően jó minőségű a víz.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink