Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-29 12:33:00

Semjén bejelentette: Simicskó István lesz az új KDNP-frakcióvezető

Simicskó Istvánt választották meg az új KDNP frakcióvezetőnek, a távozó Harrach Péternek megköszönték a tízéves munkáját. "Az mellette szól vagy ellene?" - így reagált Semjén Zsolt az ATV kérdésére, hogy Simicskó István volt az, aki nem szavazta meg Magyarorszország EU-csatlakozását.

A KDNP frakció új vezetőt választott egyhangúlag, Simicskó István lesz a képviselőcsoport új vezetője július 15-től - jelentette be Semjén Zsolt a KDNP frakcióülését követő sajtótájékoztatón, amit Harrach Péter frakcióvezetővel és Simicskó István képviselővel közösen tartott.

Simicskó István a KDNP országgyűlési képviselője, jogász, harcművész, 2015 és 2018 között a harmadik Orbán-kormány honvédelmi minisztere volt.

Semjén Zsolt megköszönte Harrach Péternek az eddigi "frontban" eltöltött tíz évet, a "bölcsességét" és a munkáját. Hiába imponáló a KDNP-frakció létszáma, tizenheten vannak, de sokakat leköt a kormányzati munkája, legalább négy minisztert adott a KDNP az Orbán-kormányokban, az "államtitkárok számát meg sem tudja számolni" - indokolta a cserét Semjén Zsolt

Simicskó Istvánról Semjén Zsolt azt mondta, régi harcostárs, küzdő sportokat űz, ebben a küzdő szellemben számít rá frakcióvezetőként is. Ezzel nyilván arra utalt, hogy Simicskó István fekete öves kung-fu-, wing-tsun- mester, ötödik fokozatban.

A távozó Harrach Péter azt mondta, minden szempontból ideje volt, hogy átadja a posztot. A legnagyobb élménye az, hogy a legsikeresebb tíz évet tudják a hátuk mögött, a kormányt segítve. Egy lépéssel hátra lép - ezt üzeni a szimpatizánsoknak és az ellendrukkereknek is, de frakcióvezető-helyettes lesz a jövőben.

Simicskó István új frakcióvezetőként arról beszélt, aktív szerepet szeretne vinni "a parlamenti dimenzióban is". Kétséget kizáróan a kormány támogatását jelölte meg célként a továbbiakban is: józan politikát, a tisztelet kulturáját szeretnék képviselni a - mondta. Ő a harcművészetekben azt tanulta meg, hogy tisztesseges harcban kell képviselni az álláspontjukat, a kereszténydemokrata irányvonalat.

A Fidesz-KDNP frakció ülésén, melyen Orbán Viktor miniszterelnök is ott volt, megköszönték Harrach Péter munkáját, és gratuláltak Simicskó Istvánnak.

Munkatársunk kérdésére, hogy Simicskó István volt az, aki aki nem szavazta meg Magyarorszország EU-csatlakozását, Semjén Zsolt visszakérdezett,

"ez mellette vagy ellene szól?"

Az alma messze gurult az almafától

Semjén Zsolt ugyanakkor leszögezte, a kormány és a Kereszténydemokrata Néppárt Európai Unió-párti, mégpedig azért, mert hisznek abban, "még akkor is, ha ehhez nagy hit kell", hogy az Uniót vissza lehet navigálni az alapító atyák, Adenauer, Schuman, De Gasperi örökségéhez, akik a keresztény civilizációra és az európai népek sokszínűségre építették fel az EU-t. Ma ugyanakkor az Európai Bozottság és a brüsszeli bürokrácia "olyan alma, ami már nagyon messzire elgurult az alapító atyák almafájától" - fogalmazott Semjén Zsolt, aki megismételte, ők hisznek abban, hogy vissza tudják ezt navigálni.

"István leadott szavazata legitim volt"

Azt, hogy Simicskó István, az ujonnan megválasztott frakcióvezető nemmel szavazott a 2003-as népszavazás után Magyarország EU-csatlakozására a parlamentben, most Semjén Zsolt kérdésünkre azzal magyarázta, hogy a KDNP-s politikus a csatlakozást elutasítókat képviselte. "István leadott szavazata legitim volt" - jelentette ki.

Semjén Zsolt azt is megjegyezte, az "utóbbi időszak eseményei megerősítik István álláspontját". De hangsúlyozta, mind a magyar kormány, mind a KDNP "Magyarország helyét az Európai Unióban látja”.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink