Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-29 20:14:00

Novák Katalin: 40 éve nem volt annyi házasságkötés Magyarországon, mint a közelmúltban

A jövőben nemhogy kevesebb, de a korábbi fizetésénél többet is hazavihet az első félévben egy édesanya a szülés után csecsemőgondozási díj címén. Erről Novák Katalin, az EMMI államtitkára beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Novák Katalin szerint fontos, hogy a fiatalok igent merjenek mondani az életre, ebben igyekszik segíteni őket a kormány a maga eszközeivel. Novák Katalin elmondta a műsorban: a házasságkötések száma 40 éve nem volt olyan magas, mint az elmúlt időszakban, miközben aA hazai reprodukciós ráta ma 1,49. Ez a szám 2011-ben még 1,23 volt, vagyis azóta mintegy 20 százalékos növekedés tapasztalható. A cél az, hogy a ráta felmenjen 2-re.

Az államtitkár hangsúlyozta: a családtámogatások elsődleges formája nem a hitel, hanem a vissza nem fizetendő támogatás. Az elmúlt 1 évben 200 ezren vették igénybe a családvédelmi akcióterv keretében folyósított támogatásokat, amit Novák Katalin életre szóló döntésnek nevezett.

A koronavírus-járvány okozta válság kezelésével kapcsolatban az államtitkár elmondta: a kormány minden körülmények között munkához akarja juttatni az állampolgárokat, majd a munkajövedelmet minél kevésbé akarja megadóztatni. A magyar emberek 2010-ben úgy döntöttek, hogy a családpolitika alapja ne a segélyezés legyen.

Novák Katalin elmondta azt is, hogy a Fidesz-frakció ülésén szó esett a kormány-főváros viszonyról. Ehhez hozzátette: politikusként is meglepi, mennyire természetes, ha a dolgok működnek egy városban, azt pedig döbbenetesnek tartja, hogy mennyire kevés idő alatt kiderül, hogy döntésképtelen vezető van a város élén.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink