Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-29 20:24:00

Nem csitulnak az indulatok Gödön: végleg összeveszett a Momentummal az LMP, a DK és a Jobbik

Az atv.hu hírportálon 2020. június 29. napján közzétett, "Nem csitulnak az indulatok Gödön: végleg összeveszett a Momentummal az LMP, a DK és a Jobbik" című cikkünkben valótlanul állítottuk, miszerint Balogh Csaba polgármester az IGLU LTP Kft. nevű, Lucsik Jánoshoz köthető céget a képviselő-testület akarata ellenére választotta az önkormányzat közbeszerzési szaktanácsadójául. A valóság ezzel szemben az, hogy korábban Göd Város Önkormányzata Pénzügyi, Ellenőrzési, Közbeszerzési és Jogi Bizottsága a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadói szolgáltatások teljes körű ellátására beérkezett pályázatokat megtárgyalta, az ajánlatokat elbírálta, 2 igen és 2 tartózkodással az előterjesztéssel kapcsolatban többségi határozatot nem hozott. Ez azonban nem volt akadálya annak, hogy a polgármester a szerződést megkösse az IGLU LTP Kft.-vel. Az, hogy a képviselő-testület többsége ellenezte volna a megállapodást, nem merült fel."

Az LMP, a DK és a Jobbik külön frakciót alapítanak a képviselőtestületben. A bejelentés oka, hogy a momentumos polgármester „emberileg és politikailag is alkalmatlan polgármesternek".

Nem csitulnak az indulatok Gödön. Miután a momentumos polgármester, Balogh Csaba bejelentette: mindenképpen leváltja LMP-s és DK-s alpolgármestereit, hétfőn a két párt és a Jobbik bejelentette: külön frakciót alapítanak. Eddig ugyanis az említett pártok, a Momentum és egy párbeszédes képviselő ugyanabban a frakcióban ültek, amelynek neve Gödi Összefogás volt, ám ez megszűnt – erről az Azonnali írt.

A feszültség oka, hogy az LMP, a Jobbik és a DK szerint a momentumos Balogh Csaba „emberileg és politikailag is alkalmatlan polgármester". Balogh szerint az LMP-s Fülöp Zoltán és a DK-s Lőrincz László nem megfelelően végzik el a munkájukat alpolgármesterként. Az érintettek leváltásában a Momentum vezetése is támogatja Baloghot.

Az Azonnali már április elején arról írt, hogy rossz a viszony az önkormányzati tagok között. Akkor Fülöp Zoltán, Lőrincz László, továbbá a szintén DK-s önkormányzati képviselő, Szilágyi László és a jobbikos Hives Gábor levélben fordultak pártjaik, és a Momentum vezetéséhez, melyben többek között arról írtak, hogy Balogh Csaba polgármester mind politikailag, mind emberileg alkalmatlan tisztségének betöltésére, ezért arra kérték az összefogásban résztvevő pártok vezetőit - különösen a Momentum vezetését - „hogy határozott fellépésükkel tegyenek meg mindent a kialakult helyzet azonnali rendezéséért".

Mindezek mellett az Azonnali szerint további konfliktust generálhatott a polgármester és az alpolgármesterek közt az is, hogy Balogh Csaba egy IGLU LTP. nevű, Lucsik Jánoshoz – a korábban bedőlt Sólyom Airways ügyvezető igazgatójához - köthető céget választott az önkormányzat közbeszerzési szaktanácsadójául, annak ellenére, hogy a testület nem akarta, hogy a város ezzel a céggel szerződjön.

Különleges gazdasági övezet

Áprilisban a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetre hivatkozva – rendeleti úton - a kormány különleges gazdasági övezetté nevezte ki a gödi Samsung-akkumulátorgyár területét. A rendelettel Göd nem csak a területének 20 százalékától esett el, hanem a helyi iparűzési adótól is. Április végén a magyar állam 42 milliárd forint értékben kezdett infrastrukturális fejlesztésekbe az ipari területen, hogy ezzel segítse a dél-koreai céget.

Szijjártó Péter külügyminiszter korábban a Blikknek adott interjújában arról beszélt, azért volt szükség a különleges gazdasági övezetté nyilvánításra, mert egy olyan nagy, további beruházásról tárgyalnak, amelyre talán évek, sőt évtizedek óta nem volt itthon példa.

A Semjén Zsolt által benyújtott törvény megteremti a lehetőségét a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, a megye jelentős részére kiható gazdasági jelentőségű, legalább 5 milliárd forint teljes költségigényű, munkahely-teremtő és -megtartó beruházások helyszínét és közvetlen környezetét nyilvánítja különleges gazdasági övezetté. A különleges gazdasági övezetben a települési önkormányzat egyes feladat- és hatásköreit a jövőben a megyei önkormányzat látja el.

A Momentum szerint alaptörvényt sért a kormányrendelet, mert a kormány nem hagyott elég időt az érintetteknek az új helyzetre való felkészülésre: nem egyeztettek erről sem a gödi önkormányzattal, sem a Pest Megyei Önkormányzattal, sem a Samsung képviselőivel.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink