Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-29 19:04:00

A kormányzatnál vagy az ellenzéknél landolnak a nemzeti konzultációs ívek?

Már sokan megkapták, de legkésőbb július közepéig mindenkinek ott lesznek a postaládájában a nemzeti konzultációs kérdőívek. A kormányzati tájékoztatási központ szerint a kitöltött íveket augusztus közepéig lehet visszaküldeni. Az ellenzéki konzultációt szervező Momentum közben arról számolt be, hogy sokan keresték fel a standjaikat olyanok, akik júniusban már hozzájutottak az ívekhez, de nem küldték vissza őket, hanem tiltakozásul inkább leadták nekik.

Szokatlan elemmel bővült a nemzeti konzultáció reklámplakátja néhány budapesti helyszínen. A Népszavához érkezett olvasói fotókon jól látszik, hogy valaki Gyurcsány Ferenc portréjával egészítette ki az arckép-montázsokat. A Baross utcai hirdetőoszlopról hétfő reggel már hiányzott a korábbi miniszterelnök fotója. A nemzeti konzultációs kérdőívek viszont lassan minden háztartásba megérkeznek.

A kérdésekre augusztus közepéig vár választ a kormány levélben vagy interneten keresztül. A Híradónk által megkérdezettek közül volt, aki azt mondta: pénzkidobásnak tartja az egész konzultációt, mások szerint viszont a kormányt valójában nem érdekli, mit gondolnak a választók.

A nemzeti konzultációval párhuzamosan az ellenzéki konzultáció is zajlik. A Momentum standjainál országszerte várják a kérdőíveket azoktól, akik elégedetlenek a kormány politikájával és nem akarják visszaküldeni az űrlapokat.

"Több mint 70 helyen pultozunk csak mi Momentumosok és hát tényleg, már akkor is sorok állnak, amikor a standok kinyitnak. Nagyon sokan hozzák vissza a konzultációt és hát fel vannak háborodva, hogy egy ilyen válságos időszakban miért propagandára kell milliárdokat küldeni és miért nem munkahelyek teremtésére és a szegények megsegítésére" - mondta Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője.

A nemzeti konzultáció kérdései egyébként három aktuális témával foglalkoznak és leginkább a járvány elleni védekezés tapasztalataira koncentrálnak. Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője elmondta: több kérdéscsoport is szerepel az íveken. 

"Hogyha a jövőben lesz egy második vagy harmadik hullám, akkor ott a lakosság milyen védekezési módokat lát hasznosnak, van egy kérdéscsoport, amelyik a gazdaság újraindításra fókuszál és az utolsó három kérdés pedig ez Európia Unió migrációs politikájára vonatkozik" 

- mondta Híradóknak Farkas.

Ceglédi Zoltán politikai elemző úgy látja, a kérdések úgy vannak megfogalmazva, hogy azokra nehéz lenne a kormány számára kedvezőtlen válaszokat adni.

"Orbán Viktor 2002-ben, a választási kudarccal azt tanulta meg, hogy a nem a kormányzása tartalmi elemeivel kampányoljon, hanem csinál nekünk egy ilyen bábszínházat. Az, ami a kormányban történik, amilyen döntéseket ő hoz, az teljesen független attól, hogy egyébként milyen konzultációs íveket rak ki: tartalom és propaganda elválik egymástól"

- véli az elemző.

A 2010-es kormányváltás óta ez a kilencedik alkalom, hogy a kabinet nemzeti konzultációt indított.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink