Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-28 19:33:00

Elemzés: a vártnál is mélyebb lehet a koronavírus-okozta gazdasági válság Magyarországon

A vártnál is mélyebb lehet a koronavírus-okozta gazdasági válság Magyarországon a JP Morgan elemzése szerint. Az elemző cég szakértői arra számítanak, hogy a visszaesés mértéke a 2008-2009-es világgazdasági válságéhoz lesz mérhető.

Magyarország kifejezetten mély recessziót élhetett át a koronavírus miatt az elmúlt hónapokban. Ez derül ki a JP Morgan friss elemzéséből. 

A portfolio.hu elemzője szerint ez azt mutatja, hogy a vártnál  rosszabb makrogazdasági adatok alapján a recesszió mértéke akár nagyobb is lehet annál, mint ahogy azt eddig várták. 

"Ez az elemzés azt mutatja, hogy Magyarországon az ipari termelés nagyot zuhant. Gyakorlatilag nem is találtak másik olyan országot ahol áprilisban akkorát esett volna az ipar mint nálunk. Természetesen minden országot nagyon megviselt ez a járvány azonban úgy tűnik, hogy minket különös tekintettel. Ebben nagy szerepe van annak, hogy az autógyártásnak nagy szerepe van a magyar gazdaságban és tudjuk, hogy áprilisban leállt nagyon sok autógyár." - nyilatkozta Hornyák József, a portfolio.hu elemzője.

Az elemzés azt prognosztizálja, hogy a 2008-2009-es gazdasági válsághoz lesz mérhető a visszaesés mértéke. Azonban míg a JP Morgan elemzői 6 a magyar kormány szerint csupán csak 3%-os gazdasági visszaesésen fogunk keresztülmenni. Ha a recesszió mértékében nem is, de annak tényében mindenki egyetért. Kivéve a Magyar Nemzeti Bankot.

"Mi továbbra is abban hiszünk, hogy Magyarország ebben az évben nem picit vagy nagyon vagy hatalmasat esik vissza hanem nő és még azt is mondjuk, hogy +2-3 százalék között." - nyilatkozta Matolcsy György korábban.


A jegybank elnöke ezt hangoztatta a negatívba forduló gazdasági trend ellenére, áprilisban és májusban is. Matolcsy György szerint akár már nyáron újra beindulhat az élet és a magyar gazdaság nagyon gyorsan vissza fog állni a növekedési pályára. A porfolio.hu elemzője szerint azonban sok tényező van, ami miatt egy durva recesszióra kell berendezkednünk. Mint mondta: "Beárnyékolja ezt a képet, hogy nagyon sokan úgy vélik, hogy külföldön még továbbra is gyorsan terjed a koronavírus, külföldről még nem érkezik túlságosan sok megrendelés a magyarországi gyáraknak. Ráadásul ott van az a második hullám amivel nagyon sokan számolnak."


Az ipari termelés ugyan óriási zuhanáson ment keresztül viszont a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon nem esett akkorát, mint számos más országban. A JP Morgan szerint ez összefüggött a korlátozó intézkedések szigorúságával, és miután Magyarországon nem voltak annyira súlyosak a korlátozások, így a kiskereskedelem is megúszta visszafogottabb csökkenéssel.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink