Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-26 19:38:00

László Imre „Hitlerezése” – megszólalt egy történész

Adolf Hitler megérdemelten lett az év embere a TIME magazinban - ezt mondta László Imre, Újbuda DK-s polgármestere egy önkormányzati vitában. A politikus ma közleményt adott ki, amiben bocsánatot kért mindenkitől megjegyezve, hogy több családtagja is Auschwitzban halt meg. Ungváry Krisztián történész szerint nem biztos, hogy egy totális diktatúra minden egyes intézkedése bűnös. Niedermüller Péter határozottan visszautasította László Imre kijelentését.

László Imre: Megérdemelten választották az év emberének Adolf Hitlert

 

Adolf Hitler megérdemelte azt, hogy a TIME magazin az év emberének választotta 1938-ban. Ezt László Imre, Újbuda DK-s polgármestere jelentette ki egy csütörtöki testületi ülésen. A képviselők éppen egy közterület esetleges átnevezéséről vitáztak.

„Egy példát még hadd mondjak, és bocsánat, hogyha az évszám nem pontos. ’36-ban vagy ’37-ben a Time magazin Hitlert az év emberének választotta. Megérdemelte? Meg, mert az a munkája, amit addig kifejtett, az gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan, a világgazdasági válság után. Ami utána történt, az már nem igazán fér bele ebbe a képbe” - így hangzott László Imre véleménye.

A politikus közleményében később jelezte: zsidó családból származik: nagyszülei, három nagybátyja és két nagynénje soha nem jött haza Auschwitzból. Ezért, mint írta, senki nem gondolhatja komolyan, hogy Adolf Hitlert mentegeti. Megjegyezte tovább, hogy ez volt talán élete legszerencsétlenebb mondata, ezért mindenkitől bocsánatot kér.

A DK elismerte, hogy félreérthetőek voltak a polgármester szavai. Barkóczi Balázs, a párt szóvivője arra is emlékeztetett, hogy milyen kontextusban jött fel a kijelentés. Mint mondta: a náci diktátort egy közterület átnevezésére vonatkozó indítvány kapcsán hozta, fel példaként arra, hogy a történelmi személyiségek munkásságát csak egészében, egyben szabad megítélni, így aki „népírtó tömeggyilkos, az az is marad”.

Híradónknak Erzsébetváros DK-s polgármestere koradélután azt mondta: nem ismeri a részleteket, de ha ez így elhangzott, azt ő visszautasítja. Úgy nyilatkozott, elfogadhatatlannak tartja a kijelentést, hiszen a történelemkönyvekből pontosan tudható, hogy mi történt 1938 előtt - vélekedett. Ezért szerinte ez vagy egy hamisítás vagy teljes félreértés. „Akármelyik is, én ezt a leghatározottabban visszautasítom” – fogalmazott Niedermüller Péter.

A kijelentés kapcsán Ungváry Krisztián történész három dolgot tartott fontosnak kiemelni.

„Egyrészt nem ismerjük a kontextust, és ennek hiányában ez az egész kijelentés nem értékelhető. Másrészt attól, hogy egy diktatúra totális és bűnöző, nem biztos, hogy minden intézkedése is az” – sorolta a szakértő. Harmadrészről pedig megjegyezte: bár „a DK-ról ugyan sokmindent el lehetett eddig is mondani, de ez nem az a párt az, amelyik antiszemita íróknak állít szobrot és rendre szélsőjobb kontextusba rendelkezik” – vélekedett. Ungváry szerinte ezért nem érdemes a kijelentéssel különösebben foglalkozni, mivel véleménye szerint nem áll mögötte társadalmi veszélyesség.

Hitler fő műve, a Mein Kampf 1925-ben jelent meg. A Németországban élő zsidók jogfosztására irányuló törvények pedig 1935-ben láttak napvilágot Nürnbergben.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink