Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-25 12:06:00

Végleges: hiába kérik Karácsonyék, a kormány nem ad plusz pénzt a Lánchídra

“Teljesen végleges” a kormány álláspontja, hogy a 6+1 milliárdon felül nem ad plusz pénzt a fővárosnak a Lánchídra - jelentette ki Gulyás Gergely az ATV kérdésére a kormányinfón. A kormány nem zárkózik el attól, hogy a 6+1 milliárdból a főváros csak a Lánchidat újítsa fel - mondta a miniszter, de hozzátette: a méltatlan akciókkal a főváros “kedvet csinál” az elzárkózáshoz.

“Teljesen végleges” a kormány álláspontja: nem biztosítanak a 6+1 milliárdon kívül plusz pénzt a Lánchídra - ezt Gulyás Gergely miniszter mondta a mai kormányinfón az ATV kérdésére, miután Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes szerda este az ATV Egyenes Beszédben azt mondta: “elvárják hogy a 10 milliárdot a Lánchídra adja oda a kormány”.

Gulyás Gergely egy másik főpolgármester-helyettes egyik nyilatkozatát úgy értelmezte, hogy a főváros a kormány 6 plusz 1 milliárdját se kérte. Dorosz Dávid korábban nyilatkozta azt az ATV Hiradónak, hogy a főváros a lehető legkevésbé szeretné bevonni a kormányt a Lánchíd felújításába.

“Várjuk, hogy a főváros világossá tegye, hogy a sok főpolgármester-helyettes közül melyiknek a szavát kell komolyan venni”- mondta most Gulyás Gergely, aki szerint ha a főváros “nem malmozott volna”, hanem kiírt volna egy közbeszerzést a Lánchíd felújítására, és annak lenne egy ára, akkor esetleg még értené, hogy kérnek pénzt. “De most nem tudjuk, hogy mire kérnek, illetve mennyi pénzhez kérnek még további támogatást, hiszen semmilyen érvényes közbeszerzési ajánlat nincsen” - mondta a miniszter, hozzátéve, a fővárosban csak ülnek, meg sem indították az eljárást, feltételes közbeszerzést sem indítottak el Karácsonyék, hogy lássák, mennyibe is kerül a Lánchíd felújítása.

“Ma nem tudjuk, hogy ez 15, 25, 35 vagy 45 milliárd forint lesz. Az, hogy ők összegekről beszélnek - miközben a kormánynak világos, rögzített és Tarlós István főpolgármesteri időszakától változatlan álláspontja van - ez csakis azt mutatja, hogy ők nem a Lánchidat akarják felújítani, hanem a kormánnyal akarnak vitatkozni” - jelentette ki a miniszter. Nem vehető komolyan az a fővárosi álláspont, amelyik úgy kér plusz pénzeket a Lánchídra, hogy azt sem tudja, mibe fog kerülni a felújítás - mondta. A főváros akkor újítja föl a Lánchidat és a Váralagutat is, amikor akarja. Mi nem tudunk a főváros helyett felújítani, ha akarnánk sem - jegyezte meg a miniszter.

Arra, hogy a kormányhatározat szerint a kormány által biztosított 6+1 milliárd a Lánchíd és a Váralagút együttes felújítására érvényes, a miniszter azt mondta: valóban, ez az a kormányhatározat, amelyik Tarlós István főpolgármestersége alatt megszületett, és ugyanazokkal a feltételekkel áll a forrás a főváros rendelkezésére, mint akkor. “De az egy más kérdés, hogy ha a főváros azt kéri, hogy ez csak a Lánchíd felújítására álljon rendelkezésre, akkor a kormány ettől nem zárkózott el. De azokkal a méltatlan akciókkal, amelyek ebben az ügyben hónapok óta folynak, kedvet csinálnak hozzá” - jelentette ki Gulyás Gergely.

Szerinte már vége felé járnánk a Lánchíd felújításának, ha Tarlós Istvánnak hívnák Budapest főpolgármesterét.

Ajánlom

További belföldi híreink