Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-25 18:13:00

Teljesen tönkremehet Szentendre egyik ikonikus épülete

Az ATV Híradójának stábját a polgármester, és a kereskedőházban működő múzeum igazgatója bevitte a már lezárt területre. A padlástér galambdúccá vált, az egyik szoba teljesen beázik, omlik a vakolat, a padló és a falak gombásodnak.

 

 

Körbehálózták az ikonikus kereskedőház tetőszerkezetét, hogy ne potyogjanak le a faldarabok és a cserepek a járókelőkre. A ház az 1700-es évek elején épült, viszont amennyiben rövid időn belül nem kezdik meg a felújítását, tönkremehet az épület.

„Ez az egyetlen dalmát típusú kereskedőház, ami Magyarországon megtalálható” – erről Prosek Zoltán, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója beszélt Híradónknak.

Az épület alsó részében múzeum, könyvesbolt és étterem van. Legalábbis egyelőre. A kereskedőházat ugyanis egy ideje már molinó takarja, az állapota ugyanis folyamatosan romlik.

Prosek szerint a tetőszerkezet nagyon rossz állapotban, oda már csak vegyvédelmi ruhában lehet felmenni, az erős esőzések miatt beszakadt a tető, a szennyvíz pedig már az alsó könyvesboltot is elérte, ami előbb-utóbb komoly károkat fog okozni.

Szentendre polgármestere a Híradó stábjának arról beszélt, hogy a tetőszerkezetben vannak olyan gerendák, amibe bele lehet nyomni a bicskát.

A város vezetése szeretné megmenteni az épületet, amire minden reményük megvolt, ugyanis a polgármester még hetekkel ezelőtt elmondta Híradónknak, hogy egy 2017-es kormánydöntés értelmében a kereskedőházra 3 milliárd forintos felújításra kapott lehetőséget. Az összeg felhasználásának az ütemezése a Magyar Turisztikai Ügynökségnél van, ők viszont Fülöp Zsolt elmondása szerint a koronavírus járvány miatt haladékot kértek, ugyanis jelenleg az ország turisztikai koncepcióját gondolják újra.

„A határidő nem volt benne a levélben, hogy mikorra születik meg az ország új turisztikai koncepciója, de gondolom, hogy ebben Szentendre továbbra is szerepel.

Ha Szentendre főtéri ikonikus épülete összeomlik, az katasztrófaturizmusnak jó lesz, de nem gondolom, hogy erre büszkék lehetünk”

 – fogalmazott a polgármester.

Fülöp Zsolt szerint az épület tetőszerkezete olyan állapotban van, ami azonnali beavatkozást igényel. A gerendákat meg kell erősíteniük, és az is lehet, hogy a főtér bizonyos részeit le kell zárniuk.

A Magyar Turisztikai Ügynökség azt írta az ügyben: a projekt előkészítése folyamatban van, zajlanak a szakmai egyeztetések a projekt megvalósíthatóságáról.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink