Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-24 09:29:00

Pedagógusok Szakszervezete: A kormányzati kommunikáció dacára szó sincs béremelésről

Kásler Miklós már februárban bejelentette, hogy tíz százalékkal emelkedik júliustól a pedagógusok bére. A Népszavának a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke ugyanakkor jelezte: az ágazati szakmai pótlék emelkedik július 1-től. Valódi béremelést szerinte az jelentene, ha a bérek befagyasztott vetítési alapját (a 2014-es 101 500 forintos minimálbért) emelnék.

A pótlékot – az alapilletmény-emeléssel szemben – a kormány egy rendelettel bármikor visszavonhatja - mondta a lapnak Totyik Tamás.

A mostani emelés bruttó 20-40 ezer forint közötti összeget jelent végzettségtől, pályán töltött időtől függően. Az érdekvédő szerint ez – bár a semminél több – nem állítja meg a pályaelhagyást, a tanárszakra jelentkezők számának csökkenését. Az 17 ezerről 11 ezerre zuhant.

Totyik Tamás szerint a pótlék 10 százalékos emelés után egy pályakezdő fizetése bruttó 231 ezer forint lesz, miközben a KSH adatai szerint a diplomás pályakezdők átlagkeresete 344 ezer forint. Egy nyugdíj előtt álló mesterpedagógus bruttó 528 ezer forintra számíthat, miközben a diplomás átlagkereset közelíti a 700 ezret. A PSZ évek óta azt szeretné, ha a tanárbérek vetítési alapja újból a mindenkori minimálbér összege legyen. Jelenleg az 161 ezer forint.

A PSZ számításai szerint az alap befagyasztásával az elmúlt öt évben egy nyugdíj előtt álló pedagógus bruttó 6 millió forinttól esett el. Totyik Tamás úgy véli, a pótlék emelésével a kormány elismerte, a tanári életpályamodell „becsődölt”.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink