Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-24 05:25:00

Brutális árak várják Önöket, ha gyümölcsöt akarnak vásárolni

Az idei év extrém időjárását az jellemezte, hogy amikor kellett volna csapadék, nem esett az eső, amikor viszont – az érési időszakban – napsütésre lett volna szükség, extrém mennyiségű csapadék hullott.

Raskó György az ATV Start című műsorában arról beszélt: akár az alma-, akár a meggytermelést nézzük, az időjárás egyik területen sem ígér olyan hozamot, amely valamiféle jövedelmet adna a termelőknek.

Az agrárközgazdász ennek ellenére optimista, mert a kapásnövények, tavaszi vetésű növények, a kukorica és napraforgó szépen fejlődnek, és a búza is erőre kapott. Kalászos gabonából és más szántóföldi növényekből jó lesz az idei termés Magyarországon – tette hozzá a szakember.

Ami a gyümölcsöket illeti, ott Raskó szerint igaz, hogy az átlagos termés fele lesz az idei. Ráadásul a mezőgazdasági munkaerőhiány miatt a meglévő termést sem tudják leszedni. Még falun sem szedik le az emberek a gyümölcsöt a saját kertjükben – jegyezte meg az agrárközgazdász. Szerinte az időjárás okolása helyett többet kellene foglalkozni a mezőgazdasági munkaszervezés problémáival. Ráadásul a bogyós gyümölcsöknek, de az olyan fontos termékeknek, mint a meggy meg az alma, alacsony a jövedelmezősége, így a nagy kertészeti vállalkozások az elmúlt években veszteségesek voltak – tette hozzá a szakember.

Ami a fogyasztókat illeti, számukra sok jót nem tud ígérni az agrárszakember. Ahogy a cseresznye ára is 1000 forint körül volt, hasonló lesz a helyzet a meggyel – mondta Raskó György, aki szerint a kajszibarack ára is 800-1000 forint körül lesz, hiszen a termés gyakorlatilag elfagyott.

A görögdinnyének napfényre és melegre van szüksége, ami eddig nem nagyon volt Magyarországon – tette hozzá a szakember, aki szerint amiatt hosszú ideig piacvezető lesz Magyarországon a dél-európai országokból importált görögdinnye.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink