Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-21 06:50:00

Újra látogathatóak a múzeumok, ezekkel a feltételekkel

Tegnap óta látogatható a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, és a Magyar Nemzeti Múzeum is. Híradónk ez utóbbiban járt. Szombaton még csak kevesen voltak, de egyébként sem várható tömeg, mert egyszerre csak 250 látogatót engedhetnek be. Ezért idősávokra osztották a látogatási időt és azt javasolják, hogy aki ellátogatna a múzeumba, a biztonság kedvéért online vegyen jegyet.

Távolságtartás, maszkviselés, és kézfertőtlenítés. Ez az első kép, jobban mondva ezek az első piktogramok, amelyeket meglát a látogató, ha belép a Nemzeti Múzeum kapuján. 

Szombat óta ugyanis újra megnézhetjük akár a Seuso kincseket, akár a történeti kiállítást is, és bár nem sokan, de azért voltak már olyanok, akik éppen ezt az opciót választották hétvégi programnak.

"Most csak az állandó kiállítások vannak nyitva, jó lett volna, hogyha amelyeket bezártak a járvány miatt azokat is meg lehet nézni, sajnos nem" - nyilatkozta Bartha András.

Más látogatók meg fotós tanfolyam keretében jöttek, épületfotó, gyakorlati óra. Ebben az esetben talán nem is volt akkora gond, hogy a nyitás első napján még nincsenek túl sokan a kiállítóterekben. 

"Ezt egy jó dolognak tartom a szabályok betartása mellett, már hiányzott az embereknek, hogy kulturálódni is lehessen." - mondta Molnár Marianna az ATV Híradónak.

Kultúrából ugyanakkor nem volt hiány a karantén idején sem, ahogy sok más intézmény, így ők is az online térbe költöztek. Volt például online nyomozós játék, meg online kurátori tárlatvezetés sorozat is.


"Rengeteg blog bejegyzés született nagyon sikeres sorozataink is voltak több tízezer látogatunk volt úgyhogy egy-egy ilyen válsághelyzet az lehetőséget is ad mindig újabb dolgok kipróbálására és elsajátítására." - fejtette ki Tomka Gábor, a Nemzeti Múzeum főigzagató-helyettese.

A nyitás után egyelőre még korlátozottan fogad látogatókat a múzeum, egyszerre 250-en lehetnek a kiállítóterekben.

"Ez az egész múzeumra vonatkozik és két órás idősávokra, tehát hogyha optimálisan sikerülne kihasználni a lehetőséget akkor 10.00-tól 18.00-ig van nyitva a múzeum tehát ez azt jelenti hogy ha jól számoltam akkor négy ilyen idősávban." - tette hozzá Tomka.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink