Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-21 18:06:00

SZFE-demonstráció: Törvénybe akarják iktatni, hogy a mi másfél évszázados történelmünk nincs többé

Tüntetést szerveztek Ne szavazd meg! #freeSzFE címmel a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói az egyetemük modelljét átalakító törvényjavaslat ellen. A megmozdulást az SZFE Vas utcai épülete előtt tartják, körülbelül 500 ember gyűlt össze - írja az index.hu.

Az esemény leírása alapján a tüntetők azért demonstrálnak, hogy az egyetem maga jelölhesse ki rektorát, válasszák meg rektorrá a rektorhelyettest, akit az SZFE már tavaly kijelölt. Kérik emellett azt is, hogy legyen érdemi tárgyalás az egyetemmel, az alapítvány vezetőit pedig hadd válassza meg az iskola.

Kis késéssel elkezdődött a 4 órára szervezett, 6-ig tartó tüntetés. Kb. 500 ember gyűlt össze a Színmű épülete előtt, köztük ismert emberek, például Koltai Róbert, Bezerédi Zoltán, Olasz Renátó, Csáki Judit, Nagy Zsolt vagy Kerpel-Fronius Gábor. Megjelentek az SZFE tanárai is, többek között Máté Gábor vagy Báron György.

A tüntetést közös kántálással kezdték (a gólyatáborban tett színészi eskühöz hasonló gesztusként). Az első felszólaló az egyetem egyik harmadéves diákja, aki szerint "félni kell, mert nem tudja, holnap milyen gyűlölködő cikkek jelennek meg".

Tudjuk jól, hogy miről van szó. Nem vagyunk hülyék, tudjuk, hogy ez miért szükséges. Értjük, hogy mi vagyunk a következők a sorban számtalan egyetem és intézmény után. (...) Igen, tönkre lehet minket tenni, el lehet minket lehetetleníteni, de azt a tudást és gondolatokat, amiket ezen az egyetemen kaptunk, senki nem veheti el tőlünk.

A következő felszólaló Hegedűs D. Géza, az egyetem oktatója, aki szerint a javaslatot tevők nem tudnak semmit az egyetemről, míg az egyetem sem ismeri azokat, akik Törvénybe akarják iktatni, hogy a mi másfél évszázados történelmünk nincs többé. Azt akarják, hogy szeptember elsejével új történet kezdődjön. Az ő történetük.

Hegedűs ezután Kertész Imrétől idéz, majd felhangzik a "Szabad ország, szabad egyetem" skandálás, ami korábban is előjött az oktatási rendszert érintő tüntetéseken.

Tarr Béla is üzent a diákoknak, szavait Szurdi Panni, Xantus Barbara és Szurdi Miklós lánya közvetíti a résztvevőknek.

Szabadság nélkül nincs alkotás, nincs boldogság. Az iskola van értetek és nem ti az iskoláért.

Ezt követően József Attila Levegő c. versét adták elő az egyetem diákjai, majd felszólalt Gombó Viola színészhallgató, aki megköszönte a támogatást többek között a MOMÉ-nak, a Képzőművészeti Egyetem HÖK-nek az ELTE BTK HÖK-nek, a New York University, a Milánói és Bolognai színművészeti egyetem hallgatóinak, az Átriumnak, a Színház folyóiratnak, a Revizornak, az oktatói hálózatnak és a hallgatói szakszervezetnek.

A tüntetés végén a jelenlévő hallgatók átadták a november óta rektori kinevezésére váró Upor László rektori megbízólevelét, amit a tüntetők kézfeltétellel szavaztak meg neki. Ezután elhangzott a gólyaeskü, és az alábbiakat ismételtették a tömeggel háromszor:

A felsőoktatás legyen szabad, semmilyen pártpolitika ne sajátíthassa ki! Szabad ország, szabad egyetem!

atv.hu/index.hu

Ajánlom

További belföldi híreink