Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-19 09:09:00

Orbán: „Erős kifejezést fogok használni, van egy liberális imperializmus Nyugat-Európából”

“Ez lehetséges. Nem lesz nehéz ezt az ítéletet betartani” - jelentette ki Orbán Viktor reggel a Európai Bíróság civil törvényt elmarasztaló ítéletéről, de a nemzetközi bíróságokat lényegében a “liberális imperializmus” hálózat részeinek nevezte. A Soros-féle nemzetközi hálózat pedig “ennek a liberális imperializmusnak a nyugat-európai főparancsnoksága” - fogalmazott.

“Egy erős kifejezést, fogok használni, van egy liberális imperializmus Nyugat-Európából - az amerikai demokraták, az amerikai baloldal is részt vesz ebben - akik megpróbálják a világlátásukat, értékválasztásukat, a családról, migrációról, a munkanélküliségről vallott nézeteiket ráerőltetni olyan országokra, amelyek másképp gondolkodnak minderről. “A nemzetközi bíróságok gyakran részei ennek a hálózatnak” - mondta Orbán Viktor a ma reggeli rádióinterjújában, amikor a műsorvezető Nagy Katalin az Európai Bíróság tegnapi íteletéről kérdezte, melyben a luxemburgi testület kimondta, a magyar civiltörvény szabályozása elkentétes az uniós joggal.

Ő nem szereti azt, hogy minden bonyolult nemzetközi jelenség mögé “odaképzelünk egy összesküvést, de ettől összeesküvések még vannak” - mondta a miniszterelnök, de ettől szerinte a formális kereteket megkerülve háttérhatalmi szervezkedések vannak. “És bizonyos bírói ítéletekből ez egyértelműen kiolvasható” - jelentette ki.

Miután szerinte “látjuk, hogy kik azok a magyarok, akik a nemzetközi ítélkezésben részt szoktak venni” -különösen, ha emberjogi vonatkozásokról van szó - akkor nagyon könnyen megtaláljuk az összefüggést a Soros-féle nemzetközi hálózattal, amelyik “ennek a liberális imperializmusnak a nyugat-európai főparancsnoksága” - fogalmazott.

Az ítéletről: neki jókedve lett

Az ítéletről a műsorban azt mondta: még nem olvasták el leírt formájában, csak az első híreket ismerik. “Az úgy hangzik, hogy ezt a törvényt, amit mi a külföldről támogatott szervezetek átláthatósága érdekében hoztunk, nem fogadja el az Európai Bíróság” - jegyezte meg.

“De nekem jókedvem lett” - fogalmazott, mert az íteletről szóló híradásokban az szerepel, hogy az átláthatóság olyan érték, amelyet joggal tűz ki célul a parlament, vagy a kormány.

Orbán Viktor emlékeztetett, hogy a civiltörvényt a nemzeti konzultáción, az emberek 90 százalékban támogatták az átláthatóság szempontjából - mondta. “A magyar emberek jól döntöttek, még a globális ítélethozók szövegét vagy döntését félig-meddig ismerve is ezt mondhatom” - tette hozzá.

“Azt nem merték mondani Luxemburgban, az Európai Bíróságnál, hogy a civil szervezetek átláthatósága ne volna egy magasrendű szempont. Csak ezt úgy kell megvalósítani, hogy kevesebb korlátozást jelentsen az ő számukra.

Lehetséges

“Ez lehetséges. Tehát nem lesz nehéz ezt az ítéletet betartani” - jelentette ki Orbán Viktor. De hozzátette: de az bizonyos, hogy az átláthatóságnak száz százalékig érvényesülnie kell Magyarországon - mondta, de azonnal leszögezte: azt nem fogja elfogadni, hogy a magyar politikai életben résztvevő más szervezetekre, például a pártokra vonatkozó szabályok gyengébbek legyenek.

“Aki a politikai életben részt vesz, az emberek gondolkodását befolyásolni akarja, nyíltan azt akarja, hogy bizonyos kérdésekben az emberek állást foglaljanak, bizonyos célokat a politika világában közösen valósítsanak meg, azokra a szervezetekre egyforma erejű átláthatósági szabályoknak kell vonatkozni” - jelentette ki a műsorban, megismételve: az nem lehet, higy a parlamenti pártokra vonatkozó szabályok szigorúbbak legyenek, mint “a szintén politikai tevékenyseget végző, de nem parlamenti képviseltre törő szervezetek szabályai”.

Orbán Viktor a műsorban azt mondta: szeretné világossá tenni a magyar választópolgárok előtt, hogy “a külföldről érkezett, politikai célból ide elküldött minden forintról minden magyar ember tudni fog, mert joga van hozzá, hogy tudhasson”. Nem tudja elfogadni az ezzel kapcsolatos ellenvéleményeket a civilek részéről, mert aki nem rest külföldről pénzt elfogadni, az ne szégyellje azt bevallani. “Ha nem szégyen a pénzt elfogadni, akkor nem szégyen azt nyilvánosságra hozni. Ha szégyen az egyik, persze akkor szégyen a másik is” - fogalmazott.

A civiltörvény azt mondja ki, hogy külföldről támogatott szervezetként kell magukat azoknak regisztrálni, akik évente legalább 7,2 millió forintos pénzbeli támogatást kapnak külföldről.
A kormány viszont 2017-ben azzal érvelt, hogy "a magyar választóknak tudniuk kell arról, ha az ilyen szervezetek külföldi finanszírozást felhasználva akarnak befolyást gyakorolni Magyarországon".

Ajánlom

További belföldi híreink