Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-19 14:30:00

Miért baj, ha Karácsonyt Szálasiként vagy Orbánt Hitlerként ábrázolják?

A budapesti Fidesz a Lánchídról szóló vitában közzétett egy képet, amelyen Karácsony Gergely főpolgármester a nyilas vezér Szálasi Ferenc testére montírozva jelenik meg. A főpolgármester felháborodott, a kép le is került, a Fidesz azt mondta, nem vették észre, kit ábrázol az eredeti kép, Karácsony felháborodását pedig kettős mércének minősítették, hiszen van olyan baloldali hetilap, amely korábban Orbán Viktort Hitlerként ábrázolta. Az esetről Fiala János Tamás Gáspár Miklóssal beszélgetett a Spirit FM Kelj fel Jancsi című műsorában.

Tamás Gáspár Miklós szerint az ügy kapcsán egyszerre két dolog felháborító:

az egyik az, hogy egy ilyen elmondhatatlan tragédiát, mint Budapest ostroma és a Holokauszt, egy hétköznapi politikai konfliktus megvilágítására használnak fel- ez az ízléstelenség csúcsa. A másik szerinte pedig annak a tragédiának trivializálása, ami 39-45 között történt, ugyanis Budapest veszte, több százezer zsidó élete egyszerűen egy biciklisáv kérdésévé alacsonyodik ebben a képben.

Szerinte ez borzasztó, és szembe megy mindazzal, amit az európai és nemzetközi humanizmus 1945 óta vall. Nem megy szembe viszont a magyar jobboldali sajtó és közbeszéd elmúlt 5-6 évével- véli a filozófus.

TGM szerint az eredeti képet mindenki ismeri, az egyik legközismertebb fotó, de még ha tudatlan is, a kontextusból világosan látszik, hogy miről van szó: ott áll Szálasi a lerombolt Duna-hidakkal. Szerinte nem érdekes, hogy leszedték a képet, az érdekes az, hogy feltették. Továbbá az, hogy egyrészt Budapest pusztulását az ostromban tréfára használják fel, amit önmagában érdekes állásfoglalásnak vél, másrészt viszont képesek a legrettenetesebb dolgokat felhasználni arra, hogy egy másodlagos kérdést bemutassanak- nincs gátlás, nincs esztétika, nincs tisztelet, nincs gondolat, csak a puszta hatalmi akarat, és ez végtelenül lehangoló a filozófus számára.

TGM elmondása szerint 30 éve látja, hogy a rasszista-soviniszta szövegekkel milyen sikereket lehet elérni, de úgy látja, hogy meg lehet győzni az embereket arról, hogy a rasszizmus rossz- ő maga sok embert is „megtérített” ezen a területen, a hatásfoka ha nem is nagy, de létező.

TGM elmondta, hogy van csalódás benne azon a téren, hogy nem szűnt meg a rasszizmus. ‘89 körül azt gondolta, hogy ha nem is tökéletesen, de az emberek rengeteg mindent megértettek, és ha az élet nem is lesz nagyszerű, de élhetőbb lesz.

Annak kapcsán, hogy kettős mérce van az ellenzék oldalán (utalva, hogy senki nem kritizálta a korábban Orbánt Hitlerként ábrázoló karikatúrát), TGM azt mondta, hogy az jó, ha a bírálók hitelesek, és nem követtek el hasonló jellegű hibákat. Ő jelenti, hogy ebben ártatlan, mert hosszan kikérte magának az ellenzéki gyalázkodó megszólalások, Bangónétől kezdve Tordai Bencéig, vagy akár ha kellett, a Kövér Lászlóval kapcsolatos rágalmakat (hogy kommunista lett volna a házelnök) is leleplezte. Nagyon fontos volna, hogy a bírálók erkölcsileg ha nem is feddhetetlenek legyenek, de ilyen hibákat ne kövessenek el.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink