Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-19 18:53:00

Magyar immunológus a járványról: ez még csak egy szünet

Lisziewicz Julianna nemzetközi hírű immunológus, a HIV-tapasz felfedezője nyilatkozott a Spirit FM műsorában, és óvatosságra intett a Covid-19 kapcsán.

"Senki nem lát a jövőbe, de mivel a világon a járvány dúl, és Kínában már a második járvány beütött, nem valószínű, hogy itt Magyarországon sokáig fogunk tudni békében élni, mert ugye kinyitottak a határok" 

– mondta Lisziewicz, és hozzátette, hogy meg van rá az esély, hogy nem szándékosan ugyan, de fertőzött betegek fognak megjelenni. Az viszont biztató, hogy sokat tanultunk az első hullámból, és amennyiben jön egy következő, remélhetőleg már kisebb lesz, nem terjed olyan gyorsan. 

Az immunológus továbbá azt is elmagyarázta, miért volt nálunk enyhébb lefolyású a koronavírus-járvány, mint egyes nyugat-európai országokban. Hozzánk később ért el, és gyorsabban is reagáltunk rá, míg máshol – például az olaszoknál – kezdetben nem vették komolyan a vírust. 

Végül Lisziewicz Julianna kifejtette, hogy ő évtizedek óta foglalkozik az AIDS-cel, és ott is azt hitték a kutatók, hamar meglesz a védőoltás: ezzel szemben még ma sincs vakcina a vírus ellen. Lisziewicz kevésbé bizakodó, ha a koronavírus elleni oltásról van szó. Hosszú időbe telik, amíg minden lehetséges mellékhatást kiszűrnek a tudósok, és biztonságosan forgalomba lehet hozni az anyagot. 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink