Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-20 05:20:00

Kim Dzsongun húga állhat a két Korea közötti konfliktus kiújulása mögött

A keddi nap során Észak-Korea felrobbantotta a két Korea-közötti összekötő irodát. A kommunista rezsim azzal indokolja tettét, hogy Phenjan volt az agresszor, amikor is röplapokat kezdett el osztogatni Észak-Korea területén. A konfliktusban pedig központi szerepet kap a diktátor húga, Kim Jodzsong.

Kim Dzsongun húga állhat a két Korea közötti konfliktus kiújulása mögött
Fotó: Jorge Silva/Reuters
„Korcs kutyaként” viselkedve rúg fel minden megállapodást Dél-Korea

– ezzel indokolta Észak-Korea, hogy kedden miért robbantották fel a Korea-közi összekötő irodát a hivatalos észak-koreai hírportálon, a KCNA-n. Az észak-koreai közmédiában megjelent cikk továbbra is a dél-koreai röplap terjesztéssel indokolja az északi területen álló, üres épület lerombolását.

A létesítményt 2018-ben nyitották meg a Dél- és Észak-Korea közötti béke jelképeként. Múlt héten azonban Észak-Korea ellenséges hangnemre váltott, és kilátásba helyezte, hogy a dél-koreai civil szervezetek északon végrehajtott röpiratos kampánya miatt megszünteti a kommunikációt szomszédjával. A fenyegetés érdekessége, hogy az észak-koreai diktátor húga, Kim Jodzsong nevéhez fűződnek, aki a szakértők szerint egyre nagyobb szerepet kap.

A CNBC cikkében nyilatkozó, észak-koreai rezsimmel foglalkozó szakértők úgy vélik, Kim Jodzsong emelkedése az ország vezetői hierarchiájában sokkal többet sejtet, mint amit eddig láttunk.

Kim Dzsongun azzal, hogy testvérének engedte át a déliek elleni támadást, lehetővé tette, hogy húga jelentős szerepet kapjon az észak-koreai rendszerben - kommentálta az események jelentőségét Miha Hribernik, a Verisk Maplecroft pénzügyi tanácsadó cég ázsiai részlegének vezetője. Arra is emlékezet, hogy hasonló történt Észak-Koreában 2010-ben, amikor is a Yeonpyeong-sziget elleni tüzérségi támadást 2010-ben Kim Dzsonun vezette. Ennek célja az volt, hogy erősítsék súlyát a hadseregben, mielőtt apjától, Kim Dzsongiltől átvette volna a hatalmat 2011-ben.

fotó: pool new/reutersFotó: POOL New/Reuters

Kicsoda a fiatalabb Kim?

Az észak-koreai diktátorhoz elemzők szerint nagyon közel áll a húga, egyesek azt is mondják, teljes bizalmát élvezi:

ez pedig nagy szó egy olyan vezetőnél, aki saját nagybátyját és mentorát is kivégeztette.

Jodzsong bátyjával együtt tanult Svájcban, majd 2007-ben informatikusi diplomát szerzett Phenjanban, majd kisebb megbízatásokat kapott az országot irányító posztsztálinista pártban - írja a Guardian a róla készült portré cikkében. Nagy nyilvánosság előtt először 2010-ben volt látható egy fotón, amely egy pártkonferencián készült, majd apja kíséretében tűnt fel 2011-ben, illetve temetésén 2011 végén.

Ezt követően 2014 márciusáig nem jelent meg a nyilvánosságban: ekkor bátyja, Kim Dzsongun mellett volt látható a párt legfelsőbb gyűlésének választásán. A nemzetközi porondon a dél-koreai téli olimpián részt vevő északi csapat vezetőjeként mutatkozott 2018 elején.

Bár eddig inkább a háttérben szerepelt az ifjabb Kim, mégis az észak-koreai rendszer ismert figurájának tartják a szakértők. Vannak, akik úgy vélik, hogy lényegében évek óta ő a rezsim második embere. Március óta szerepel jobban- ekkor történt ugyanis, hogy levélben gúnyolta a dél-koreai elnöki irodát és egy másikban ő igazolta vissza a diktátor helyett, hogy megkapták Donald Trump elnök neki címzett levelét.

A mostani megnyilatkozásáról pedig hamar kiderült, hogy nem üres fenyegetés: a bátyja nevében aláírt nyilatkozatban a két Korea együttműködési irodája elleni támadással fenyegetőzött, majd néhány napra rá az északiak fel is robbantották az épületet. Ezzel a szakértők szerint egyértelművé vált, hogy Kim Jodzsong kezében tartja az irányítást.

Ajánlom

További belföldi híreink