Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-19 12:30:00

Bekeményít a MOK - jöhet az önkéntes túlórák tömeges felmondása?

A szervezet egy betegbiztonságot garantáló, fenntartható, átlátható és hálapénzmentes egészségügy érdekében az orvosokat arra kérik, hogy mondjanak nemet a kötelező munkaóráikon felüli, szabadidejük terhére végzett többletmunkára, a kormányt pedig arra, hogy rendezzék a béreket.

Mint arra rámutatnak: az önként vállalt többletmunka egy, az egészségügyre jellemző kuriózum: csak nevében önkéntes, valójában egy munkajogi kényszermegoldás annak érdekében, hogy az alulfinanszírozottság és az egyre kritikusabb orvoshiány ellenére is biztosítható legyen az ügyeleti ellátás. Ezt a többletmunkát az orvosok önmagukat kizsigerelve, a pihenés, feltöltődés és a családdal töltött idő kárára végzik – áll a közleményben.

Mivel a kormány által benyújtott 2021-es költségvetés-tervezet nem tartalmazza az egészségügyi dolgozók pályán- és itthon tartásához szükséges bérek fedezetét, a MOK megkezdi az önként vállalt többletmunka-szerződés felmondásáról szóló nyilatkozatok gyűjtését és letétbe helyezését. Az akcióhoz való csatlakozás önkéntes, az orvosok jogi és technikai kérdéseikkel a Kamara elnökségéhez fordulhatnak, a folyamatról pedig a www.mok.hu/tobbletmunka oldalon tájékozódhatnak.

Kitérnek arra is, hogy ma Magyarországon egy kezdő orvos – a gyorséttermi dolgozókéval azonos – 900 Ft-os nettó alap órabért, egy szakorvos pedig – a szakmunkás bérektől is elmaradó – 1700 Ft-os nettó alap órabért visz haza közalkalmazottként, miközben a Magyar Orvosi Kamara adatai szerint az orvosok körében a 60-70 órás munkahetek általánosnak mondhatók. Ez átlagos ügyeleti beosztással számolva azt jelenti, hogy egy orvos körülbelül 50-55 éves korára dolgozik annyit, mint a napi 8 órában dolgozók 65 éves korukra, és évi 60 éjszakát tölt távol a családjától – mutatnak rá a közleményben.

Hangsúlyozzák továbbá, hogy a Magyar Orvosi Kamara üdvözli a kormányzat bérrendezés iránti elkötelezettségét, azonban az orvostársadalom csak azt tekinti valós eredménynek, ha megtörténik a bérek rendezése a tiszta, átlátható, hálapénzmentes, biztonságos egészségügy kialakításának első lépéseként.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink