Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-19 15:31:00

A Helsinki Bizottság társelnöke egyetért Varga Judittal: az átláthatóság nagyon fontos

Az Európai Bíróság kimondta, hogy jogellenes a magyar civiltörvény, hátrányosan megkülönbözetőnek és indokolatlanul korlátozónak minősítve azt. Az EUB szerint a tőkeszabadságot és egyes alapvető jogokat is sért a törvény.

A jogszabály ugyanis regisztrációra kötelezte az évi 7 milliónál több külföldi támogatásban részesülő nem kormányzati szervezeteket.

Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke a bírósági döntés hatásairól beszélt az ATV Start műsorában.

Európai Bíróság: jogellenes a magyar civiltörvény

 

Varga Judit igazságügyminiszter azt mondta az MTI-nek, hogy a bíróság döntése megerősítette a magyar civiltörvény jogszerűségét. Ennek kapcsán Pardavi megjegyzte, hogy a EUB ítélete egy kötelező döntés: a bíróság azt a döntést hozta, hogy a civiltörvény szembe megy számos ponton az uniós joggal, például sérti a tőke szabad mozgását és egyes alapjogokat is. A törvény célja az átláthatóság volt, és ebben a tekintetben ő személy szerint is egyetért Varga Judittal, az átláthatóság egy nagyon fontos érték, civilszervezeteknél és a kormány szerveinél egyaránt.

Kimondta a bíróság azt, hogy vannak olyan érdekek –ilyen közérdek is –, amikor az átláthatóság nagyon fontos. De azok az eszközök, amikhez a kormány nyúlt, azok jogsértőek. A kormány viszont azt hangsúlyozza, hogy a törvény célját megerősítette a bíróság.

A társelnök elmondta, hogy vannak olyan esetek, amikor az alapjogok korlátozhatóak, de ezeknek szűk a terepe, és jog által világosan szabályozottak: indokoltnak, arányosnak, megfelelőnek kell lennie minden beavatkozásnak.

A külföldről származó finanszírozás kapcsán elmondta, hogy ez uniós pénzeket is érinthet:

a tőkeszabadság nem korlátlan, viszont indokolatlan megfélemlítésre nem lehet alapozni a korlátozását.

Pardavi szerint a törvény megfélemlítette a szervezeteket, stigmával akarta ellátni, hogy a külföldről finanszírozott szervezetek a "gyanúst" jelenti. 

Elmondta, hogy ők nem regisztráltak külföldről támogatott szervezetként több civilszervezetet, mivel uniós és magyar jogba ütközőnek találták a szabályozást. Pardavi szerint sok civilszervezetnek megnehezítette a munkáját a törvény: volt olyan, ahol az önkéntesek felmondtak a kormányzati kommunikációs hadjárat hatására, de vannak olyanok is, akik a banki átutalástól óckodnak, mert attól félnek, hogy ezt rögzíteni fogják és ebből valamilyen hátrányuk keletkezhet.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink