Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-18 11:58:00

Janisch Attila: mélyre ható cinizmus hatja át, és büntetésként hat a Színművészeti átalakítása

Az egyetem filmrendező docense érthetetlenül áll azelőtt, hogy ilyen gyorsan zavarják le az SZFE átszervezesét.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai korábban már jelezték, hogy az intézmény autonómiáját féltik a döntéssel, miszerint a kormány kiszervezi az iskolát az állami felsőoktatási intézmények közül, alapítványi kézbe kerül. 

Janisch a Magyar Narancsnak adott interjújában beszélt arról, hogy látszólag csupa pozitívumokkal indokolják a döntést, hogy az egyetem több pénzhez jut majd. Ám szerinte ez a finanszírozás növelésével is megoldható lenne, így nem érti, miért van szükség a teljes strukturális átalakításra.

"Az egészet mélyre ható cinizmus hatja át, és büntetésként hat. Azt kérte az egyetem, legyen lassabb a modellváltás, erre csak még gyorsabb lesz. Pedig ezt az egyetem részéről lehetetlenség előkészíteni és végrehajtani, pláne úgy, hogy nincs kinevezett rektor. Legjobb indulattal is csak azt tudom mondani, hogy teljes az átgondolatlanság, kapkodás.

Az viszont végképp elfogadhatatlan, antidemokratikus és önleleplező, hogy az átalakítás nem az érintettek legszélesebb körű bevonásával, folyamatos és korrekt tájékoztatásával és nyílt egyeztetésekkel, az adott környezet igényeinek felmérésével és figyelembevételével történik. (...)"

– hangzott el a beszélgetésben. 

A Színművészeti Egyetem autonomóiáját féltik az egyetem hallgatói

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink