Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-18 06:02:00

Virológus: elképzelhető, hogy az utazások fogják berobbantani újra a járványt

A Pécsi Tudományegyetem virológusának elmondása szerint a koronavírus szezonális jellegű volt eddig, és a görbékből az látszódik, hogy az őszi csúcs sokkal súlyosabb. Egyelőre nem lehet megjósolni hogyan, de vissza fog térni a járvány.

Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa az ATV Egyenes Beszéd műsorában megkongatta a vészharangot: a veszély továbbra sem szűnt meg attól, hogy az az óriási baj nem történt meg, amit az elején mondtak, és most pánikkeltésnek minősítik az emberek a védekezést.

Kemenesi elmondta, hogy egy járványhelyzetben a kommunikáció nagyon fontos, mégpedig abban a formában, ami át tud menni a társadalom tudatába. Ennek kapcsán pedig megjegyezte, hogy a járványelleni védekezés tudományos megalapozottsága nem ültetődött át a társadalomba. Ezért hangsúlyosan azt kérte, hogy az emberek higgyenek a szakértőnek, hogy komoly probléma lehet még a jövőben a vírus.

Ugyanakkor elismerte, hogy sok nyitott kérdés van még, láthatunk egymásnak ellentmondó szakvéleményeket, viszont hangsúlyozta, hogy a tudomány az egy lassú folyamat, meg kell ismerni alaposan minden tényezőt a döntéshozatalhoz.

A vírus még most is itt van, még ha járvány nem is – mondta a Kemenesi, majd visszaemlékezett a virológus arra, amikor a vírus még csak Kínában jelentkezett, akkor ő és más szakértő társai is azt mondták, hogy ott van ebben a potenciál, hogy vagy Kínában marad, vagy a globális kereskedelem és utazás miatt világszerte gócpontok jelennek meg. Ez a második forgatókönyv valósult meg, a vírus jelenleg mindenhol ott van a humánpopulációban.

Lesz második hullám?

A virológus szerint, ha a tudományosan megalapozott tényeknél maradunk, akkor el lehet mondani, hogy minden koronavírus szezonális jellegű volt eddig, és ha egymás mellé tesszük a görbéket, akkor az látszik belőle, hogy az őszi csúcs sokkal súlyosabb. Kemenesi szerint ezért int a WHO is arra, hogy bár nem lehet egzakt módon megjósolni hogyan, de vissza fog térni a járvány.

A szakember arról is szólt, hogy az, hogy milyen mértékben tér vissza a koronavírusjárvány, az emberek egyéni felelősségén múlik. Az is elképzelhető, hogy utazások által lesz belobbantva - virológusként azt mondja, nem biztos, hogy jó ötlet most Horvátországba menni, hiszen az utazás is életben tartja a vírust.

Úgy látja, hogy nem 100 százalék, de nagyon nagy esély van arra, hogy ősszel vissza fog térni a második hullám. Azt, hogy milyen járványügyi védekezésre van szükség, azt a hatóságnak kell meghoznia, de maszkhordás, kézmosás és a távolságtartás az, amit az egyén is meg tud tenni, és tudományosan bizonyított, hogy hatékony védekezési módszer.

Oltóanyag

Az őszre vártható oltóanyag kapcsán elmondta, hogy több fázisról lehet beszélni a vakcina fejlesztéseknél: az amerikai kormányzat most egy gyorsított eljárást csinált, már azelőtt elkezdik a tömeggyártást, hogy tudnák, mennyire lesz hatékony a már említett őszi oltás. A biztonsági fázisokon már túl van a vakcina, de azt nem lehet tudni, hogy meddig hat az oltás.

Kemenesi az oltás kötelezővé tétele kapcsán elmondta, hogy amikor a társadalom egészsége forog kockán, akkor lehetséges, hogy kötelezővé kell tenni.

 

atv.hu 

Ajánlom

További belföldi híreink