Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-17 13:19:00

Szlávik János: az oltóanyag nem magát a betegséget akadályozza meg, hanem a tünetek súlyosságát csökkenti

Visszaállt az egészségügy a járványmentes üzemmódra, a BKV járatain megszüntették az első ajtós felszállás tilalmát, bár maszkot még mindig kötelező hordani. Szlávik János elmondta, hogy szükség van védekezési intézkedésekre továbbra is, amivel elkerülhető lesz, hogy a második hullám súlyosabb legyen.

Év végére Európába 400 millió koranavírus-elleni vakcina is érkezhet. Ennak kapcsán Szlávik János infektológus az ATV Start műsorában elmondta, hogy a legelső olyan stádiumba jutó vakciánról van szó, amit többezer emberen ki lehet próbálni. Szlávik szerint nem biztos, hogy ez lesz a "nyerő", ráadásul nagyon sokan nem beszélnek arról, hogy ez az oltóanyag nem feltétlenül a betegséget magát fogja megakadályozni, hanem az influenzaelleni oltóanyaghoz hasonlóan a betegség súlyosságát és a halálesetek számát hivatott csökkenteni. Elgondolkoztató, hiszen akkor a járvány továbbra is fenn fog állni, csak jóval kevesebb súlyos beteg lesz remények szerint. Senki nem gondolja azt, hogy lesz olyan oltóanyag, ami 100 százalékban meg tudja fékezni a járvány terjedését. Ez azért fontos, mert akkor bizonyos intézkedéseket hosszútávon fenn kell tartani, hogy akadályozzuk a vírus terjedését - magyarázza az infektológus. Rendkívül jó dolog az oltóanyag, de lehet, hogy a vírus velünk marad- mondja Szlávik.

 

 

Veszélyhelyzet vége- mit jelent ez a védekezés terén?

Megszűnik a veszélyhelyzet, de bizonyos intézkedéseket fenn kell tartani- Szlávik elmondta, hogy valószínű, hogy változtatni fognak a vásárlási sávokon. Viszont arra hívja fel a figyelmet, ami Pekingben történik: kettő hónap után jelent meg egy olyan gócpont, ahol hirtelen 100 beteg lett és nagyon gyorsan terjedt a vírus, gyorsan kellett beavatkozni. Az infektológus szerint drámai, hogy be kellett zárni az iskolákat, az egyetemeket, és több 10 ezer embert kellett korlátozni abban, hogy elmozduljon az otthonából, ismét. Látszik ebből az esetből az, hogy szükség van ilyen gyorsreagálású intézkedésekre ahhoz, hogy megakadályozzuk a járványt, ébernek kell lenni.

Szlávik elmondta, hogy Magyarország mindenképpen azon országok közé tartozik, akik jól kezelték a járványt, nekünk volt időnk felkészülni. Március elején, amikor nálunk megjelent a vírus, akkor Franciaországban és Olaszországban már ott volt. Szlávik szerint 2019 decemberében jelen volt a vírus ezekben az országokban, ez 3 hónap különbség. Szerinte a kormány által meghozott intézkedésekkel nagyon jól sikerült teljesíteni az első hullámot.

Szlávik szerint, bár most alig vannak új fertőzöttek, nagyon óvatosnak kell lenni, ezért muszáj fenntartani olyan intézkedéseket továbbra is, amivel villámgyorsan el lehet különíteni a betegeket. Hangsúlyozta, hogy az egészségügyi, szociális szférában dolgozókat kiemelten védeni kell, ezzel lehet enyhíteni a második hullámon.

A második hullám kapcsán Szlávik János elmondta, hogy az akkor lesz, ha velünk marad a vírus- vagy itt marad a populációban, vagy pedig kívülről behurcolják. Viszont azok az intézkedések, amik most is érvényben vannak, nem fogják lehetővé tenni, hogy súlyosabb legyen a második hullám.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink