Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-17 18:34:00

A jogász szerint csak erőfitogtatás a Lánchíd körül kialakult vita

Téglajegyből, azaz lakossági hozzájárulásból szerezne pénzt a Lánchíd felújításához a fővárosi önkormányzat. A Fidesz budapesti elnöke szerint megvan a pénz, az idő viszont sürget, hetek sincsenek a munkálatok elkezdésére. A Híradónknak nyilatkozó jogász emlékeztetett rá: az Alaptörvény rögzíti, hogy az önkormányzatnak joga van kormányzati segítséget kapni.

A felújítási pénzek körüli szócsata hónapok óta tart a kormány és a főváros között. A főváros – részben ezért – egyfajta közösségi finanszírozásban gondolkodik. Kiss Ambrus a Népszavának adott interjúban arról beszélt, hogy a téglajegyhez hasonló támogatási akcióban gondolkodnak. Kerpel-Fronius Gábor az ATV Start című műsorában már azt mondta: nem az embereknek kellene finanszírozni a felújítást.

"A budapesti polgárokban van készség arra és van több önálló kezdeményezés arra, hogy összeadják a Lánchíd felújítási költségét. Én azt hioszem, hogy ezeket az embereket, ha ilyen sdzándék van, akkor támogatni kell ebben. De ugyanakkor szerintem nem a budapesti polgárok feladata, hogy ezt összeadják"

- mondta a főpolgármester-helyettes.

A finanszírozási vita azután alakult ki, hogy a főváros jelezte: a kormány által ígért hatmilliárd forint nem elég a Lánchíd és Alagút felújítására. A kabinet azonban csak akkor biztosítja a támogatást, ha a két projektet egy csomagban valósítják meg. Híradónknak a Fidesz fővárosi elnöke azt mondta: szűkös az idő a Lánchíd állapota miatt.

"Minden szakértői vélemény, ami készül, arról szól, hogy a Lánchíd lassan tényleg életveszélyes lesz. eljuthatunk oda, hogy akár darabok esnek le a dunai hajókra, akár a közútra. Tehát innentől kezdve szerintem nincsenek heteink, hónapjaink, éveink" - véli Láng Zsolt.

A Híradónk által megkérdezett ügyvéd úgy véli: csupán erőfitogtatás a Lánchíd körül kialakult vita. Magyar György hozzátette: az önkormányzati törvény kiemelt helyen kezeli a közforgalmú és ehhez kapcsolódó berendezések üzemeltetését. Ilyen a Lánchíd is.

"Azt pedig az alaptörvény rögzíti, hogy minden ilyen kiemelt közfontos feladatot az önkormányzat, ha nem képes egyedül finanszírozni, akkor ehhez koormányzati táőmogatást kell, hogy kapjon. És ez a kormányzati támogatás felvételére az önkormányzat jogosult. Tehát a jogi helyzet egészen egyértelmű és egészen tisztességes"

- mondja Magyar.

A Lánchidat utoljára a nyolcvanas évek végén újították fel. 2002-ben újabb rekonstrukció ötlete merült fel, amelyet azóta sem követett érdemi eredmény.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink