Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-15 05:10:00

Néhány hetes tanfolyam után már munkába is állhatnak az iskolaőrök szeptembertől

Néhány hetes tanfolyam után már munkába is állhatnak az iskolaőrök szeptembertől. Ezt nyilatkozta legutóbb a köznevelésért felelős államtitkár, Maruzsa Zoltán. Híradónknak a pszichológus azt mondta: a tudományág számos területén lenne szükség képzésre, hogy az iskolaőrök felkészültek legyenek. A szakszervezetnek fenntartásai vannak, az elnök mégis hozzátette: fontos a közeggel való kapcsolat kialakítása. Kérdésünkre az EMMI azt írta: az iskolaőröket érintő képzés kidolgozásába nagy tapasztalattal rendelkező szakembereket vonnak be.

"Az iskolaőr kizárólag testi kényszert, gázspray, rendőrbot és bilincs használatára jogosult, ezenkívül egyéb kényszerítőeszköz alkalmazása tilos számára" -  erről még az iskolai erőszak megszüntetését célzó törvényjavaslatok vitáján beszélt Maruzsa Zoltán. A Magyar Nemzetnek adott friss interjúban azonban további részleteket is elárult a köznevelési államtitkár. Eszerint speciális rendészeti, valamint pedagógiai-pszichológiai felkészítést kapnak a leendő iskolaőrök. Hozzátette: civilek is betölthetik a feladatot. 

Korábban a Pedagógusok Szakszervezete azt írta: az állandó „iskolaőri-rendőri” jelenlét a megfélemlítés eszköze és nem a megelőzésé. Közleményükben számos javaslattal élnek, amivel úgy vélik, megfékezhető lenne az iskolai agresszió. 


Híradónknak a szervezet elnöke megjegyezte: egyetlen esetben elfogadható az iskolaőrség. Ha azt kéri a tantestület, és ha az egy komplett csomag része. Szabó Zsuzsa szerint, ha lesznek iskolaőrök az intézményekben, kiemelten fontos, hogy a lehető legjobban tudjanak integrálódni az új közegbe. 

"Mindenképpen azt a fajta kapcsolatot kell kialakítani a gyerekekkel, hogy ő ne froclizás tárgya legyen. Fogadják el őt a gyerekek, fogadják el őt a tantestületek tagjai, legyen szerves, aktív része ennek a közösségnek, akár a szülők, akár a gyerekek, akár a pedagógsuok részéről közelítjük meg a kérdést." - fejtette ki Szabó.

A Híradónk által megkérdezett pszichológus úgy tartja: önmagában nem elég az iskolaőr az agresszió megfékezésére, mégis jó iránynak tartja. Ahhoz viszont, hogy betölthessék szerepüket – tette hozzá Jármi Éva – a pszichológia számos területén kellene trenírozni az érintetteket. 

"A legfontosabb területek akkor a fejlődéspszichológiai alapok lennének az életkori sajátosságok miatt, a szociálpszichológia a csoportdinamikai jelenségek megértése miatt, módszertani képzések, a konfliktuskezelés és a kommunikáció hatékonyságának az előmozdítása érdekében és érzékenyítő tréningek." - nyilatkozta Jármi Éva pszichológus.

A szakember szerint az is fontos lenne, hogy az első év alatt is kisegítő képzést kaphassanak azok, akik szeptembertől iskolaőrként kezdik meg a munkát.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink