Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-15 19:00:00

Döbbenetes felvételek: ezt hagyta maga után a vasárnapi vihar

Több mint 850 jelzés érkezett a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságra a tegnapi vihar miatt, és mintegy 100 helyszínen segítettek a tűzoltók. A Magyar Biztosítók Szövetsége a hónap végén összegzi a viharkárokat, de úgy számolnak, hogy ez júniusban akár 1-milliárd forint is lehet.

Sűrű, sötét felhők jöttek, teljesen beborult az ég, és dörgött Budapest felett, aztán pillanatokon belül ömleni kezdett az eső, és a stábautóból már alig lehetett kilátni, olyan volt, mintha vödörből öntenék a vizet a kocsi szélvédőjére. 

A hatalmas vihar Zuglót is elérte, a Kerepesi úton óriási széllel, és jéggel érkezett, de nézőnk felvételén az is látszik, ahogy a föld és az aszfalt megreped, utána pedig ahogy a hatalmas fa az útra dőlt.

A 11. kerületben is leszakadt az ég. Amikor a legjobban tombolt a vihar, akkor, mint egy megáradt folyó úgy zúdult le a víz a lépcsőkön.

De Csillaghegyen sem volt jobb a helyzet. Úgy hullámzott az esővíz az utcákban, mintha tó lenne. Ott a csatornák nem bírták a hatalmas zivatart, az autók alvázig gázoltak a vízben.

Pilisborosjenőnél talán még nagyobb ereje volt a víznek. A 10-es út és a Tücsök utca kereszteződésében kora reggel a hatalmas sarat, és az aszfaltdarabokat takarították a munkagépek. Az utca nemrég lett felújítva, most az egészet elmosta a víz. A lakók azt mondták, hogy éjszaka egy hatalmas zajra keltek, ahhoz hasonlították, mint amikor a tenger hullámai nekicsapódnak a szikláknak.

A vasárnapi vihar miatt több mint 850 jelzés érkezett a Fővárosi Katasztrófavédőkhöz. Legtöbbször fakidőléshez riasztották őket, de sok helyen a házak tetejéről a cserepeket is levitte a szél, illetve szivattyúkkal mentek a beázott pincékhez segíteni.

"A tűzoltók több 100 helyszínen avatkoztak be. A fővárosi hivatásos erők munkáját az Önkéntes Tűzoltó Egyesületet és a Budapesti Mentőszervezet segítette. A Budapesti Mentőszervezet 88 tagja 23 járművel több, mint 130 helyszínen önállóan avatkozott be"

- mondta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Kisdi Máté.

Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője híradónknak azt mondta, mivel az elmúlt időszakban nagy viharok voltak, és lehet rá számítani, hogy a következő napokban is lesznek, ezért a károkat a hónap végén összesítik.

"Több 100 millió Ft-os lesz majd a végösszeg akár a 1 milliárdot is elérheti a korábbi évek tapasztalatai alapján, hiszen június általában egy kiemelt vihar szezonnak számít" - mondta Lambert Gábor.

A szakember azt kéri, hogy a bejelentéseket a koronavírus járvány miatt ne személyesen, hanem telefonon, vagy online tegyék meg.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink