Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-11 20:43:00

Kásler is megszólalt az MSZP-s videóról: “Szomorúság, szánalom, tűrhetetlen”

"Szomorúság és szánalom” - mondta Kásler Miklós a szocialista Korózs Lajos Németh Athinás videójáról. Az újabb interjújában az EMMI minisztere közölte: a családok “védőszentjei” a védőnők, folytatódik a közeli jövőben a fizetésemelésük. Ismét elindult az Ebola-járvány Kongóból, már a Krím-félszigeten van - mondta az interjúban. A koronavírus-járvány pedig kikényszeríti az egészségügy átalakítását.

"Szomorúság és szánalom”, ez a legfontosabb érzés - mondta Kásler Miklós a szocialista Korózs Lajos Németh Athinás videója láttán a legújabb Életközelben interjújában, melyet az EMMI Facebook-oldalára tettek ki. Az interjút készítő Gazsó L. Ferenc első kérdése az volt: “Ezen a héten kísértet járta be a médiát, a hamis híresztelés szocialista kísértete”. A miniszter arra, hogy mi a véleménye a jelenségről, és milyen léseket terveznek a Korózs-videó miatt, Kásler Miklós azt mondta: ő a támadásokat “látens módon két éve élvezi” az ellenzék részéről, de most a járvány idején ez “rendkívül drasztikusan megmutatkozott”.

Elfogadhatatlan és tűrhetetlen

Véleménye szerint a betegek félelmeivel “rendkívül súlyos szellemi hátteret feltételez”. Amíg személy szerint nem ő támadták, addig csendben volt, nem nyilatkozott- mondta Kásler Miklós, hozzátéve: “most viszont igen”, mert a betegek félelmeivel visszaélni “elfogadhatatlan és tűrhetetlen”. Megerősítette, hogy az EMMI ebben a konkrét esetben feljelentést tett.

Védőnők: a családok védőszentjei

Arra, hogy az egészségügy “hungarikuma” a országos védőnői hálózat - idén ünneplik a 105. évfordulót -, hogyan becsüljük meg őket, Kásler Miklós a magyar családok védőszentjeinek nevezte a védőnőket. A védőnői hálózat igazi hungarikum – tette hozzá –, a védőnők pedig azok, akik a születéstől végig ott vannak az emberek, családok mellett. Mint mondta, az érdemeiket nem lehet eléggé kiemelni. Az anyagi viszonyaik támogatása “rendkívül intenzív”, és 2022-ig több lépcsőben emelkedik a fizetésük, az emelés “a közeli jövőben is folytatódik majd - jelentette ki a miniszter.

Az egészségügy szerkezeti átalakítása “belső műhelyekben” zajlik

Az egészségügy átalakításáról is elárult néhány részletet a miniszter, arra a kérdésre, hogy az egészségügy szekezeti átalakítása is zajlik “itt a belső műhelyekben” Kásler Miklós azt mondta: valóban így van. Az egészségügy több évtizedes felhalmozott adomósságainak a negszüntetése nagyon nehéz. “Elsősorban azért, mert az egéstségügyet úgy kell átalakítani, hogy közben működjön”. Szerinte először azt kell definiálni, hogy mit kell a magyar egészségügynek teljesítenie. Van egy általános ellátáso rendszer, ami a családorvosoktól a kórházi rendszeren keresztül a megyei kórházakig tart, vannak a népegészségügyi feladatok, e téren már bejelentették az ötpontos nemzeti programot, ami a legtöbb halálesetet involváló betegségcsoportokra vonatkozik.

Az Ebola ismét elindult Kongóból

A harmadik nagyon fontos feladat a járványügyi helyzetek kezelése. “A járvány mindent felgyorsított, mi ezekre a változtatásokra 2 éve készülünk, a járványhelyzet pedig ki is kényszeríti ezt - mondta Kásler Miklós. A magyar efészségügyet mindenféle kihívás leküzdésére alkalmassá kell tenni. “Állandóan küzdünk az influenzajárványokkal, most itt van a koronavírus, az Ebola-járvány ismét elindult Kongóból, már a Krím-félszigeten van, egy-egy sporadikus eset megjelent a Balkánon” - jelentette ki.

Végül az EMMI minisztere azt mondta: nekünk erre fel kell készülni, készen kell lenni, akár a közeljövőben is, “hogy ezekkel érdemben tudjunk szembeszállni”.

Nem kell lemondania Korózs Lajosnak az álmentős videó miatt

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink