Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-09 06:45:00

Szijjártó bejelentette: pénteken Magyarországra jön a szlovák kormányfő

Pénteken Magyarországra látogat a szlovák kormányfő, Igor Matovic - jelentette be Szijjártó Péter. A szlovák miniszterelnök a múlt héten példátlan gesztust tett, amikor a pozsonyi Várba több mint 100 magyar közéleti személyiséget hívott meg egy baráti összejövetelre a trianoni századik évforduló előestéjén.

"Nem kell hozzá Nobel-díjas professzornak lenni, hogy az ember megértse és elmondja azt az egyszerű mondatot, hogy a határon túli magyar közösségeknek sokkal jobb, ha mi jóban vagyunk a szomszéd országokkal, mintha rosszban" - mondta a parlamentben Szijjártó Péter, kiemelve: Szlovákiával és Szerbiával soha olyan jó nem volt Magyarország kapcsolata, mint jelenleg - és ebben óriási szerepe van annak a megközelítésnek, ami úgy szól, hogy építsünk közös sikertörténeteket, amelyeket az élet praktikus területein, a közlekedésben, az energiapolitikában, a határokon átnyúló infrastruktúra-fejlesztésben. Ezek a közös sikertörténetek megalapozzák azt a bizalmat, amelyre építve a nehéz kérdéseket is meg tudjuk nyitni, és a lezárás lehetőségére is megvan a remény - tette hozzá a miniszter.

Bejelentés

Szijjártó Péter üdvözölte, hogy az új szlovák kormány, de személyesen a miniszterelnök is számos gesztust tett már most az ottani magyar közösség felé. “Mi ezt üdvözöljük, az új szlovák kormány és a kormányfő számíthat Magyarország, a magyar kormány együttműködésére. Közös érdek, hogy a felvidéki magyar közösséget sikeres közösséggé tegyük. Szlovákia fontos stratégiai partnerünk, ennek jegyében pénteken Magyarországra látogat Szlovákia kormányfője” - jelentette be Szijjártó Péter.

Szívesen látjuk Igor Matovicot Budapesten

Korábban itt írtunk arról, hogyan értékelte Szijjártó Péter Igor Matovic gesztusát a szlovák külügyminiszterrel tartott budapesti sajtótájékoztatóján. A miniszter már akkor azt mondta: “szívesen látjuk Igor Matovicot Budapesten, hiszen a két ország közötti stratégia kapcsolat mindenképpen indokolja, hogy az új szlovák miniszterelnök találkozzon magyar kollégájával”. A személyes kapcsolatfelvétel megtörtént már Orbán Viktor és Igor Matovic között, többször beszélt egymással a két miniszterelnök, alapvetően a járványügyi helyzet miatt.

 

 

Ajánlom

További belföldi híreink