Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-10 06:10:00

A feltétel nélküli alapjövedelem lehet a megoldás a koronavírus okozta válságban?

A magyarok többsége egyetért a feltétel nélküli alapjövedelem mielőbbi bevezetésével. Ez derült ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített kutatásból. A Párbeszéd társelnöke azt mondta: kereseti plafont szabnának meg, amely felett nem járna az alapjövedelem. A Híradónknak nyilatkozó közgazdász szerint erős szakszervezetek nélkül félő, hogy az alapjövedelem nem azoknak jutna, akiknek szánták.

Több mint 400 ezer magyar vallotta magát munkanélkülinek áprilisban. Nem véletlen, hogy egyre több szó esik a feltétel nélküli alapjövedelemről. Egy friss kutatás szerint a magyarok 53%-a azonnal, míg 27%-a fokozatosan valósítaná meg az alapjövedelem bevezetést.

Elsöprő többség a feltétel nélküli alapjövedelem mellett

 

A Párbeszéd régóta szorgalmazza az alapjövedelem bevezetését. Szabó Tímea azt mondta: számításaik szerint évente 2500-3000 milliárd forintból lehetne megvalósítani, és részben a progresszív adózás bevezetése fedezné az összeget. Kiemelte azonban azt is, hogy ezt a pénzt nem mindenki kapná meg.
Ha csak ideiglenesen is, de az első kerületben már bevezettek egy úgynevezett válságkezelő alapjövedelmet. A kormány azonban március végén - a válságkezelés kapcsán - ismét elutasította az alapjövedelem gondolatát.

"Minden gazdaságkezelő csomagnak , válságkezelő intézkedésnek és akciótervnek azt kell megcélozni, hogy az embereknek legyen munkája és legyen tisztességes bére"- ezt már Orbán Viktor mondta a kormány gazdasági terve kapcsán.

Más országokban, például Spanyolországban június közepétől igényelhető az alapjövedelem. 163 ezer forintnak megfelelő összeget kaphatnak azok, akiknek semmilyen bevételük nem maradt a járvány miatt. Finnországban mintegy 2000 résztvevővel tesztelték a feltétel nélküli alapjövedelmet 2017 és 2018 között: ez eredmény pozitív volt, ugyanakkor nem igazán ösztönözte az embereket munkára.

A Híradónk által megkérdezett szakértő óvatos. Szerinte erős szakszervezetekre lenne szükség a feltétel nélküli alapjövedelemhez. Máskülönben félő, hogy a támogatás mégsem jutna el az érintettekhez, mert a munkáltató annyival kevesebb bért fizetne, amennyi alapjövedelmet kap a dolgozó.

"Magyarországon a munkavállalók mindössze 9%-a tagja szakszervezetnek. Ilyen körülmények között, ilyen gyenge szakszervezetekel nem látom garantáltnak, hogy ezzel ne a tőke oldalát, ne a profitot támogatnánk meg. Azt meg nem látom egy értelmes dolognak, hogy az állam az egyébként is létező profitot támogassa meg a munkavállalókkal szemben"- mondta Híradónknak Pogátsa Zoltán közgazdász.

A közgazdász a garantált minimáljövedelmet és a munkagarancia programot tartaná követendő példának.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink