Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-08 17:39:00

EMMI: Gyurcsány pártja ismét félrevezeti az embereket

"Dobrev Klárának, a Demokratikus Koalíció EP-képviselőjének vagy újra kellene tanulnia a magyar nyelvet vagy be kellene ismernie, hogy szándékosan és durván félre akarja vezetni az embereket."

Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter a Vasárnapi Újságnak ugyanis a veszélyhelyzet alatti rákszűrésekkel kapcsolatban nagyon egyértelműen fogalmazott arról, hogy "a mammográfiának két indikációja van: az emlőráktünet, -panasz esetén ez egy diagnosztikai módszer, kivétel nélkül mindegyiket elvégezték."

Tehát, aki panasszal fordult orvoshoz, annak a mammográfiás vizsgálatát a járvány idején is el kellett és el kell a jövőben is végezni.

– áll az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményében

"És használják a mammográfiát az emlőrákszűrésre - folytatta a miniszter -, ami azt jelenti, hogy tünet-és panaszmentes, megadott életkorú asszonyokat mammográfiával megvizsgálnak."

Tehát akinek nincs panasza, csak a kora miatt hívják be a népességszintű emlőrákszűrésre, annak a veszélyhelyzet idején halasztható a szűrése, március helyett el lehet végezni akár szeptemberben is, mindaddig, amíg nincsenek tünetei. "Egyértelmű szavak, pontosan megfogalmazott mondatok, amit csak az tud félremagyarázni, akinek ez a szándéka. Döbbenetes, hogy a Demokratikus Koalíció képviselője valótlan állítások tömkelegével azt a Prof. Dr. Kásler Miklóst próbálja kioktatni, aki már 1993-ban a Nemzeti Rákkontroll Program kidolgozásakor szorgalmazta a népességszintű emlőrákszűrés bevezetését, majd 2001-ben a Fidesz-kormány idején vezették be a szűrést, amelynek kidolgozásában is részt vállalt az Országos Onkológiai Intézet főigazgatójaként. Továbbá Kásler Miklós is részt vett a mellrákszűrés fontosságára felhívó lánchídi sétán" – zárták a közleményt. 

Az EMMI határozottan visszautasítja a DK képviselőjének hazug, csupán politikai előnyszerzés célját szolgáló, rágalmazó közleményét.

atv.hu/MTI/OS

Ajánlom

További belföldi híreink