Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-06 19:11:00

Több mint 2,7 millió ügyfél élt a hiteltörlesztési moratóriummal

Több mint 2,7 millió ügyfél élt a hiteltörlesztési moratóriummal - közölte a Magyar Nemzeti Bank. A lakossági ügyfelek kétharmada, míg a vállalati adósok négyötöde vette igénybe ezt a lehetőséget június elejéig. A szakértő a törlesztés folytatására biztat mindenkit. Az MNB szóvivője viszont azt mondta: sokaknak célszerű igénybe venni a moratóriumot.

Orbán Viktor még március közepén jelentette be azt, hogy a lakosságra és vállalati szférára is kiterjeszti a kabinet a moratóriumot: "A magánszemélyek és vállalkozások, minden magánszemély és minden vállalkozás, mai napig megkötött hitelinek tőke és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztjük."

A jegybank pénteki tájékoztatása szerint mintegy 3,8 millió lakossági hitelszerződés van jelenleg. Ebből 2,5 millió ügyfél, vagyis a kétharmad választotta a fizetés átmeneti felfüggesztését. A vállalati adósok száma nagyjából 285 ezer. Közülük több mint 225 ezren vagyis négyötödük élt a moratórium lehetőségével. A közlemény szerint összesen több mint 2,7 millió ügyfél vette igénybe az átmeneti könnyítést.

A Híradónk által megkérdezett szakértő minden adóst arra biztat: ha tudja, folytassa a törlesztést. Ha valakinek változik a helyzete, akár most is változtathat még.

"Jelezni kell a bankunknak, és ez jellemzően egy online, egy saját az online banki felületen megtehető, hogy újra szeretnénk fizetni a hiteltörlesztőnket. A konstrukció rugalmas, tehát ha most újrakezdjük, és valami történik két-három hónap múlva, akkor megint tudunk élni a hitelmoratóriummal." - nyilatkozta Sándorfi Balázs a bankmonitor.hu ügyvezetője.

A jegybank szerint azonban külön oka van annak, miért célszerű igénybe venni a moratóriumot.

"Ha valamihez most hozzáférünk, és adott esetben nem kell a megtakarításainkat föltörni vagy valmailyen szükséges javítást, tartós fogyasztási cikk vásárlását most kell megejtenünk, akkor jobban járunk annak a mostani fölhasználásávasl, mint hogyha ugyanazt a pénzt törlesztésre kellene fordítanunk." - mondta Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője.

Binder István hozzátette: a magas kamatú fogyasztási hitelek esetében mindenképp érdemes lehet továbbra is törleszteni.

Ajánlom

További belföldi híreink