Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-07 13:38:00

Egy magyar cég a NASA-t megelőzve alkotott meg egy lélegeztetőgépet

Magyar cégek, amelyek hihetetlen gyorsasággal találták fel magukat a járvány alatt: tetőfóliából maszkot készítenek, nagy sebességű lézerpásztázó mikroszkóp gyártása helyett lélegeztetőgépeket hoznak létre, vagy éppen az ózonos vizet használják a baktériumok eltüntetésére.

Egy magyar cég a NASA-t megelőzve alkotott meg egy lélegeztetőgépet

Mi az a néhány dolog, ami hiánycikk lett az elmúlt hónapokban? Valószínűleg sokan a szájmaszkra, védőfelszerelésre, fertőtlenítőre vagy éppen a lélegeztető gépre tippeltek.

Nem véletlenül. Miután mindenkinek egyszerre volt szüksége ezekre a termékekre, valóságos vadnyugat alakult ki a piacon. A különböző országok egymásra rálicitálva igyekeztek hozzájuk jutni. Volt olyan is, hogy teljes szállítmányokat térítettek el. Ha pedig sikerült is megvásárolni őket, csak a felbontás után derült ki, hogy silány minőségűek és alkalmatlanok a használatra.

Most olyan vállalkozásokat mutatunk be, amelyek a válság nyertesei lehetnek.
„Mi nagy sebességű lézerpásztázó mikroszkópokat gyártunk, amelyeknek az a lényege, hogy a mintát az eddigi technikákhoz képest jóval gyorsabban tudják vizsgálni” – erről a Femtonics Kft. tulajdonosa beszélt az ATV Heti Napló című műsorának. Ráadásul a segítségével láthatóvá válik az idegrendszer hálózatainak működése.

A világon is egyedülálló találmány egyik létrehozója, Rózsa Balázs agykutató és kollégája Székely Imre fejlesztési vezető márciusban úgy döntöttek, hogy valami teljesen új dologba kezdenek: lélegeztetőgép-gyártásba. Soha nem csináltak még ilyet, de tudták, hogy képesek rá. Egy dolog lebegett a szemük előtt, hogy emberéleteket menthetnek meg.

„Ez a projekt úgy futott, hogy napi 16 órában dolgoztunk heteken keresztül, tehát nem volt hétvége. Nagyon gyorsan siettünk, hogyha válság lenne” – mondta Balázs.
Annyira, hogy a NASA-t is megelőzték. Míg az amerikai űrkutatási ügynökség 37 nap alatt, ők egy hónapon belül alkottak meg egy lélegeztetőgépet, amely jelenleg is szabadalmaztatás alatt áll.

Tetőfóliából maszk

Egy egészen más típusú innováció miatt érdekes a következő vállalat. Már forognak a fogaskerekek, és látszólag minden olajozottan működik a gépsoron, de nem mindig volt ez így. Márciusban még a műszaki igazgató arról mesélt, hogy a kínai partnerük, aki 30 százalékban biztosította a gyártáshoz szükséges alapanyagokat, jelezte, hogy fontosabb feladattal bízták meg. „A kínai kormány megjelent nála és azt mondta, hogy függessze fel minden szállítói szerződését és gyakorlatilag kezdjen el gyártani olyan típusú fóliát, ami az ilyen egészségügyi védőeszközökhöz szükséges lehet, így gyakorlatilag tőle nem kapunk ebbe az időszakba terméket” – mondta Csokló Gábor.

A cég viszont nem csüggedt, kitalálták, hogyha a kínai partnerük a tetőfólia alapanyag helyett tud szájmaszkot gyártani, akkor erre ők is képesek lehetnek. „Maga a flíz a szájmaszk belső és külső rétegének alapanyaga, ezt gyártjuk Németországban, itt pedig a magyarországi, a sárszentmihályi gépsoron a tetőfólián kívül, ami a védőruha alapanyaga” – erről már május végén beszélt Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnöke. A válság kellős közepén a vállalat nem csak egy tetőfólia, vagyis szájmaszk alapanyag gyárat vett meg Németországban, hanem kiépítettek egy olyan gépsort is, ami védőmaszk alapanyagot tud létrehozni. Amikor a járvány beütött, felajánlották, hogy a környezetükben ingyenes eljuttatják a tetőfólia alapanyagot vagy a kész tetőfóliát, amiből szájmaszk is varrható.

Idáig összesen egymillió négyzetméternyi szájmaszk és védőruha alapanyag gurult le a gyártósorról, az igény pedig nem csökken. Nem csoda, ugyanis ez nem egy átlagos anyag.

Ózonos víz, mint tisztítószer

A cseppfertőzéssel terjedő koronavírus ellen jelenleg csak a takarítással, vagyis a megfelelő higiénia biztosításával vehetjük fel a harcot. Azt, hogy egy szabad szemmel tisztának tűnő felület valójában mennyi baktériumot rejt, azt már egy másik különleges találmányt forgalmazó cég ügyvezetője mutatta meg a Heti Napló stábjának: a baktériumok szintjét minimálisra tudják csökkenteni. Mindezt vegyszerek nélkül. A flakonban található anyag ugyanis a takarítószerek elektromos autója. Az ózonos víz a hyponál erősebb, mindeközben az emberi egészségre teljesen ártalmatlan, környezetbarát és egyszerű csapvízből készül ennek a gépnek a segítségével.

„Van egy hidegvíz csap, ahol a hidegvíz beérkezik, itt egészen a patronig érkezik, a patronba megtörténik az előszűrés, az előszűrt víz kerül be a generátorba, és a beszívott levegő egy páramentesítőn keresztül kerül a gépbe, itt kapcsolódik össze az átfolyó vízzel, és már ózonná van alakítva. Amikor a csőből a folyadék ki fog ömleni, az gyakorlatilag egy nagyon intenzív, a bent lévő oxigén ózonná válik” – magyarázta Bárdosi Zsófia, a Tersano Magyarország ügyvezetője.

Az ózonos víz feltalálója magyar származású. Steven szülei 1956-ban menekültek Kanadába. Egy vegyszermentes környezetet akart biztosítani a kisfiának, ezért hozta létre a stabilizált ózonos víz technológiát, amit azóta világszerte előszeretettel használnak a koronavírus elleni küzdelemben.

Hiába nőtt meg az igény a fertőtlenítés iránt és hiába népszerű a vírus epicentrumában, valamint 77 másik országban is a forradalmi találmány, Magyarországon nem kapta meg azt az engedélyt, amely lehetővé teszi, hogy kórházakban és más egészségügyi intézményekben is használható legyen.

 

 


atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink