Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-05 10:11:00

Történelmi pillanat: bocsánatot kért Szlovákia miniszterelnöke a szlovákiai magyaroktól

A trianoni döntés 100. évfordulója alkalmából Facebook-oldalán üzent Igor Matovic a szlovákiai magyaroknak.

„Szia kedves barátaim“ – idézi a kormányfői posztot az Ujszo.com, majd leírja, hogy azért hívott meg kedden száz szlovákiai magyart, mert mindig is gyengének tartotta azokat a szlovák politikusokat akik hallgattak a trianoni szerződés évfordulóján.

A találkozó célja szerinte az volt, hogy tiszteletet, köszönetet és megértést mutasson a magyar nemzetiségű szlovákiai állampolgárok felé. Matovic úgy gondolja, hogy a találkozó jól sikerült, ő maga reményt és örömöt érzett. „Az egész akciót megzavarta egy gondosan előre elkészített gesztus. Az MKP elnökségének meghívott tagja úgy döntöttek, hogy visszaélnek az ünnepélyes meghívással és az akción bemutatták nekem a „kéréseiket“, hogy ismét gerjesszék a nemzeti érzelmeket, pont mint azokban az időkben, amelyek végére pontot akartam tenni ezze az akcióval. Abszurd“ – fogalmaz a szlovák kormányfő.

Matovic bocsánatot is kért a magyarokat ért sérelmek miatt. Mint írja: „Kedves barátaim, akiknek őszintén számít a békés szlovák-magyar együttélés Szlovákiában – őszintén bocsánatot akarok kérni minden igazságtalanságért, amit azért kellett megélnetek, mert nem voltatok hajlandóak megválni az anyanyelvetektől. Egyúttal megértést kérek tőletek azon szlovákok számára a múltból, akik hasonló okokból szenvedtek főleg a 19. század második felében a Magyar Királyságban.” Hozzátette, „a múltat nem mi írtuk, a jövő a kezünkben van. Lépjünk ki ezért az elkövetkező időkbe közösen, egymás oldalán, mindenki a saját anyanyelvével.“

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink