Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-04 18:44:00

Váratlan gesztus: Orbán Viktor ma odament az ellenzéki frakcióvezetőkhöz és kezet fogott velük

A trianoni parlamenti emlékülés végén - a nemzeti összetartozás napján - Orbán Viktor odament az ellenzéki padsorokhoz és kezet fogott Tóth Bertalan, Keresztes László Lóránt és Jakab Péter frakcióvezetőkkel. Sem Gyurcsány Ferenc (DK), sem Szabó Tímea (Párbeszéd) nem vett részt az ülésen.

Szokatlan dolog történt ma a parlamenti emlékülésen, melyet a trianoni béleszerződés aláírásának 100. évfordulójáján tartott az Országgyűlés.

A Himnusz és a Székely himnusz elhangzása után Orbán Viktor miniszterelnök a helyéről odament az ellenzéki padsorokhoz és kezet fogott Tóth Bertalan MSZP, Keresztes László Lóránt LMP, valamint Jakab Péter Jobbik-frakcióvezetővel. Vélhetően a kézfogással köszönte meg nekik a részvételt az emlékülésen.

Gyurcsány Ferenc nem volt ott. A DK távol maradt, mert az ellenzéki képviselők nem szólalhattak fel az emlékülésen. A parlamenti megemléktést „nemzetmegosztónak” nevezték. “A Fidesz magyarságpolitikája hiteltelen és képmutató, Trianon-ügyben is" - írták.

A Párbeszéd frakcióvezetője, Szabó Tímea is távol maradt.

A nemzeti önazonosság védelméről szóló politikai nyilatkozat általános vitája elkezdődött az emlékülésen, de ma csak a javaslat expozéja hangozhatott el, s mivel a domumentumot Kövér László jegyzi - valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Fidesz és a KDNP frakcióvezetői, Kocsis Máté és Harrach Péter, illetve Potápi Árpád és Pánczél Károly - ezért a házelnök felszólalhatott.

Áder János államfő is beszédet mondott az emlékülésen, amiről itt számoltunk be.

Az ellenzék némán emlékezett.

"Nem akartunk pártpolitikai vitát, ezért sem az ellenzéki, sem a kormánypárti frakciók nem szólalnak fel"

- mondta még az emlékülés előtt Gulyás Gergely a ma reggel a Kormányinfón.

Tegnap Hiller István megkérdezte Orbán Balázst

Tegnap a parlamentben Hiller István, a parlament szocialista alelnöke napirend előtt felszólalt az ügyben, azt mondta: a kormánypártok tette elfogadhatatlan, “mi, az ellenzék képviselői ugyanúgy magyar embereket képviselünk, százezrek akaratából, ahogy önök is. Ennek el nem fogadása alapvetően sértő” - jelentette ki.

Orbán Balázs államtitkár válaszolt, azt mondta Hiller István felszólalására: „Magyar az, akinek fáj Trianon”, tartja a konvencionális bölcsesség. A teremben ülők többsége bizonyosan egyetért ezzel az állítással, miképpen a nemrég publikált közvélemény-kutatási adatok szerint a magyarok döntő többsége is. Vannak viszont olyanok, akik sérelmezik ezt az állítást, mondván: kirekesztő - hangoztatta az államtitkár.

Trianon mai 100. évfordulója kapcsán azt mondta: “függetlenül attól, hogy kinek fáj és kinek nem fáj Trianon, mi magyarok mind megszenvedjük ezt a napot. Ki ezért, ki azért. Ha akarjuk, ha nem, magyarságunk megértésének egyik legfontosabb lehetőségi feltétele ez”. Örülök, hogy a felszólása alapján Ön azok közé tartozik, akiknek fáj Trianon - mondta Hiller Istvánnak. Aztán arra kérte az MSZP-s politikust, “vegye vállára ezt a térítő munkát, s az Ön politikai közösségéből is hozzon át mind több embert erre az oldalra! A rendnek ott, az azon az oldalon lévő fejekben kell megszületnie” - mondta Orbán Balázs a szocialista politikusnak.

Az ATV ma az egész estét a trianoni békediktátumra történő emlékezésnek szenteli.

2020. június 4., csütörtök 21.00 ATV- Tvrtko: Túl minden határon - TRIANON dokumentumfilm

2020. június 4., csütörtök 22.00 ATV- Trianon - Miért?! stúdióbeszélgetés

Ajánlom

További belföldi híreink