Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-03 20:21:00

Vona Gábor is megszólalt a Jobbik "szétszalámizásáról"

Újabb meghatározó politikus hagyta el a Jobbikot: Mirkóczki Ádám kedden jelentette be távozását. A Jobbik alelnöke Híradónknak úgy fogalmazott: külső és belső folyamatok gerjesztették a történteket. Vona Gábor, aki 12 évig vezette a pártot, azt mondta: nem esik jól látnia mindazt, ami a Jobbikban zajlik.

Egyre többen távoznak a Jobbikból

 

A 2018-as választásokat követően a Jobbik 26 főt küldhetett az Országgyűlésbe, így ők lettek a legnagyobb ellenzéki frakció. Vona Gábor pártelnök mégis lemondott, és a Jobbikból is kilépett.

Az új elnök, Sneider Tamás a szoros verseny után kizárta a pártból Toroczkai Lászlót, Dúró Dórát és Volner Jánost is, és többen önként távoztak.

Idén januárban ismét tisztújító kongresszust tartottak, Jakab Péter lett a párt új elnöke. Azóta, ismét többen elhagyták el a Jobbik frakciót: a múlt héten Sneider Tamás, Farkas Gergely és Varga-Damm Andrea távoztak. Sneider úgy fogalmazott, hogy véleményterror és a megfélemlítés van a pártban.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke szerint azonban nem az a fontos, hogy kik mennek, hanem hogy kik maradnak. Mint mondta, nem a képviselő a fontos, hanem a választó, a választók pedig továbbra is számíthatnak a Jobbikra.

Kedden Mirkóczki Ádám korábbi szóvivő lépett ki a pártból. Ő azt mondta, nincs összefüggés a kilépéshullám, és az ő döntése között. „Ez egyáltalán nem volt sem váratlan, sem meglepő” – fogalmazott. Ezt azzal magyarázta, hogy ő 2019 óta semmilyen tisztséget nem viselt már a pártban, mindenről lemondott, hogy kizárólag Egerre koncentrálhasson.

A Jobbik alapítója, és korábbi elnöke Vona Gábor úgy fogalmazott Híradónknak: nem esik jól a párt szétesését látni.

„Azok az emberek, akik most egymásnak ugrottak, és akik között ennyire elmérgesedett a viszony, nekem mind munkatársaim voltak… Rossz ezt látnom.”

 – fogalmazott. A probléma gyökerével kapcsolatban úgy vélekedett, hogy az ilyen és ehhez hasonló konfliktusokban mindenki hajlamos a saját érvrendszerét „felturbózni”. A politikában pedig, a pártpolitikai részen azt látom, hogy értelmetlen dolgokon folyik az éles vita” – tette hozzá.

Török Gábor politikai elemző az Egyenes Beszédben azt mondta: semmilyen esélye nem lesz az ellenzéknek 2022-ben, ha így folytatja a politizálást. „Kevesebb, mint két év van hátra, és a Jobbik mint az egyik jelentős, ellenzéki párt azzal van elfoglalva, hogy szétszalámizza saját magát” – fogalmazott.

A kialakult helyzetről Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke azt mondta: külső és belső folyamatok gerjesztették a történteket. A kilépők pedig méltatlanul vádolták a mostani vezetőket. A politikus szerint nincs értelme mélyrepülésről beszélni egy olyan párt esetében, amelynek továbbra is van jövőképe és programja. Az alelnök szerint éppen a 2018-as választok előtt volt egy komoly válság a Jobbikban, a választásokon mégis történelmi eredményeket értek el.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink