Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-03 19:31:00

Közgazdász: a munkavállalóknak is meg kell küzdeniük a magasabb fizetésekért

Budapesten havi nettó 317 ezer forint az átlagkereset, Szabolcsban ugyanez 176 ezer. Az összegeket ismertető Menedzsment Fórum szerint: az ország keleti felében nagyjából annyit keresnek az emberek átlagban, mint 10 évvel ezelőtt a fővárosban. A híradónknak nyilatkozó közgazdász szerint: a munkavállalóknak kellene megküzdeniük a magasabb bérekért.

10 év különbség van az bérekben az ország központi és keleti része között

 

Nem hitték el a baranyai megyeszékhelyen, hogy ott 208 ezer forint az átlagkereset.

„És ez hol, merrefele? Mert én nem találkoztam még vele?”

„Az átlagbérek a környezetemben a minimálbér körül mozognak.”

Így reagáltak a helyiek.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint lehetnek valótlan adatok a számításban. Másrészt az átlagot nem a teljes magyar munkavállaló kör keresete alapján állapítja meg a Statisztikai Hivatal.

Székely Tamás szerint az első negyedéves, országos bruttó 384 ezer forintos átlagkereset az előző év teljesítménye alapján felvett prémiumok miatt lett ilyen magas. Ebből azonban csak egy szűk kör részesült, zömmel cégvezetők. A Kelet- és Nyugat-Magyarország közötti bérszakadékot azonban szerinte már nem magyarázza a tudásszint vagy a technológia közötti különbség. Székely Tamás híradónknak arról beszélt, nagyon sok olyan területen vannak nagy multinacionális cégek, ahol a hozzáadott érték szinte ugyanaz, mint Nyugat-Magyarországon, itt a kereset az, ami beállt. Azok a cégek, akik inkább Kelet- Magyarországon fektetnek be, azok elsősorban éppen azért preferálják ezt a régiót, mert itt alacsonyabb bérért kapják meg ugyanazt a tevékenységet, mint amit az ország másik felében – magyarázta.

Budapest magasan kiemelkedik a nettó majdnem 317 ezer forintos átlagkeresetével. A második Győr-Moson Sopron, az országos átlag nettó 255 ezer, a sereghajtó Nógrád, Békés és Szabolcs-Szatmár Bereg megye.

A híradónknak nyilatkozó Pogátsa Zoltán szerint a fővárosokban mindenhol magasabbak a bérek, igaz, nem ennyivel. A közgazdász-szociológus azt mondja: a munkavállalóknak is meg kell küzdeniük a magasabb fizetésekért. Úgy vélekedett: "ameddig a magyar munkavállalók nem hajlandók belépni a szakszervezetekbe, és nem hajlandók harcolni a saját béreikért, hanem azt gondolják, hogy azt a munkaadó jóvoltából, jóindulatából fogják emelni, addig ne várjanak semmit. Ez Nyugat-Európában is kemény harc volt" – fogalmazott.

A KSH következő, június végi tájékoztatójából már az is kiderül majd, hogy milyen nyomot hagyott a béreken a koronavírus-járvány.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink