Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-06-03 07:25:00

Itt vannak a számok: a magyarok kétharmada mielőbb eurót szeretne

A magyarok kétharmada támogatja az mihamarabbi euróbevezetés és a forint lecserélésének ötletét - derül ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített friss közvélemény-kutatásból.

A magyarok jelentős többsége (gyakorlatilag a kétharmada) támogatja a minél gyorsabb magyarországi euróbevezetés és a forint lecserélésének ötletét - derült ki a Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból. Arra a kérdésre ugyanis, hogy "Te támogatnád, hogy az eurót vezessék be minél hamarabb a forint helyett?" a teljes népesség 65 százaléka válaszolt igennel, míg a nemek aránya csupán 35 százalék lett.

Az uniós csatlakozási szerződésből következik, hogy idővel minden tagállamnak be kell vezetnie az egységes európai valutát - az Egyesült Királyság és Dánia kivételével, amelyek a maastrichti szerződés keretében a kívülmaradás lehetőségét választották. Azokat a tagállamokat, amelyek még nem teljesítették az euró bevezetéséhez szükséges feltételeket, az Európai Központi Bank (ECB) "eltéréssel rendelkező tagállamoknak" nevezi: ide hét tagállam tartozik: Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Románia és Svédország (a svédek szándékosan nem teljesítik a csatlakozás egyik formális feltételét annak érdekében, hogy ne legyenek kötelezhetők a csatlakozásra, mivel a lakosság népszavazáson az ellen foglalt állást).

Jelenleg Magyarországon nincs komoly gazdaságpolitikai vita az euró hazai bevezetéséről, egyik politikai oldal sem sürgeti érdemben az övezethez való minél gyorsabb csatlakozást.

A Napi.hu megbízásából készített friss kutatásból az is kiderült, hogy mindkét nem számára vonzó a közös európai pénz magyarországi bevezetése: az ötletet a férfiak 76, a nők 55 százaléka támogatja. Ennek megfelelően az erősebbik nem körében az ellenzők aránya csupán 24 százalék (azaz csak minden negyedik férfi), míg a nők körében jóval magasabb (45 százalék), azaz csaknem minden második válaszadó nem támogatja azt.

Érdekes módon látható különbségek vannak az egyes korosztályok között is. Ez azt jelenti hogy a forint minél gyorsabb leváltását a legnagyobb arányban a 40-59 évesek, azaz a középkorúak támogatják (71 százalék), a legkisebb mértékben pedig a fiatalok (18-39 évesek) vannak az ötlet mellett (58 százalék), míg az idősek, azaz a 60 év felettiek körében a lépés támogatottsága 65 százalék - azaz kétharmad körüli.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink